<-- NIET ACTIEF -->

Vind jij het maar niets om in een sportschool, zaal of in de woonkamer te sporten? Houd je van de buitenlucht, óók in de winter? Goed zo! Buitensporten in de winter is hartstikke gezond. Mits je het veilig doet. We delen de zeven meest gemaakte fouten van buiten sporten in de winter. En natuurlijk geven we tips, zodat ze voor eens en voor altijd tot het verleden behoren.

Niet doen: het hele jaar door in dezelfde kleding sporten

Het is geen verkooptruc: wintersportkleding is écht anders dan sportkleding voor de zomer. In de winter is het fijn om in een fleece te sporten, een wintertight aan te schaffen en natuurlijk een muts en handschoenen. Bescherm ook je keel, door een jasje met hoge kraag of een sportsjaal te dragen.

Niet doen: je veiligheid voor lief nemen

In de winter is het eerder donker (goh!), kan het glad zijn en kan regen het zicht flink beperken. Vergis je hier niet in: zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent als je buiten gaat sporten. Probeer zoveel mogelijk in verlichte, drukkere gebieden te sporten en zorg voor goed schoeisel. Schaf bijvoorbeeld een lichtje of veiligheidshesje aan of koop lichtgevende sportkleding.

Niet doen: meteen beginnen met je training

Zeker in de winter hebben je spieren tijd nodig om op te warmen. Geef ze die tijd door te starten met een warming-up. Dat kan bestaan uit een stukje wandelen, binnen de trap een paar keer op- en aflopen, rekken en strekken of rustig joggen.

Niet doen: bij regen op de bank ploffen

Kom op, een beetje doorzetten! Schaf voor de winter een regenjas aan, een fijne pet of muts en handschoenen. Zo ben je beschermd tegen de ergste regen, wind en kou. Soms is het zelfs lekkerder om te sporten in de kou of regen. Pas wel op dat je na de training niet afkoelt; neem een extra ves mee!

Niet doen: bij code oranje buiten gaan sporten

Hoewel een beetje regen je niet moet tegenhouden om te gaan sporten in de buitenlucht, is het tegenovergestelde ook geen goed idee. Giet het pijpenstelen, onweert het op een paar honderd meter afstand of is code oranje van kracht? Blijf dan lekker binnen. Maar, plof niet meteen op de bank. Maak er een thuistraining van: doe wat spieroefeningen, maak wat sprintjes in de gang of pak je yogamatje.

Niet doen: het flesje water thuis laten

Blijf drinken, ook in de winter. In de zomer mag je dan meer verbranden en sneller uitdrogen door de zon, ook in de winter is het belangrijk om je vochthuishouding op peil te houden. Drink ongeveer elk kwartier een paar slokken, zodat je niet in één keer een koude plens op je buik krijgt.

Niet doen: in het wilde weg gaan sporten

Ben jij in de winter altijd op zoek naar motivatie om te gaan en blijven sporten? Voorkom dan dat je in het wilde weg gaat sporten: stel doelen en plan vooruit. Welke dagen ga je sporten? Zet ze in je agenda. Wat ga je dan doen? Volg je een schema of work-out? Houd in een app je voortgang bij, dat stimuleert. Is er een wedstrijd die aansluit op het schema dat je volgt? Schrijf je in.

Lees meer over dit onderwerp