<-- NIET ACTIEF -->

Vitaal oud worden, hoe doe je dat? Dit jaar worden de honderd oudste wandelaars onderzocht tijdens het Vierdaagseonderzoek. gezondNU nam op de eerste dag van de Vierdaagse een kijkje bij het onderzoek en sprak een aantal van deze bijzondere mensen.

Het is een snikhete dag. De Vierdaagsewandelaars hebben een zware dag achter de rug. Gelukkig is er bij de finish gelegenheid om even gezellig na te kletsen, een lekker koud biertje te drinken en dan op naar de massagetafels voetenbadjes.

Maar de dag is nog niet voorbij voor de honderd oudste wandelaars. Zij worden in de honderdste editie van de Vierdaagse eens extra onder de loep genomen: wat maakt deze mensen zo uniek? Zij wandelen op hoge leeftijd (tussen de 82 en 93 jaar!) nog 30 kilometer per dag.

Medische stormbaan

In het Karel de Grote College, dichtbij de finish, is professor Maria Hopman met haar onderzoeksteam neergestreken. De wandelaars maken een ronde langs verschillende tests: eerst bloedprikken, urine afstaan, een balanstest en allerlei andere tests. Het lijkt wel een medische stormbaan!

De oudste wandelaars komen één voor één binnendruppelen. Maria onthaalt ze met een glimlach en vraagt hoe het vandaag ging. Eerst even zitten met een kopje koffie en een koekje. Dan gaan ze de batterij aan testjes in. Een man is al klaar voor vandaag: “Zo nu weten ze alles van me, alleen mijn pincode niet!”

Aan de tafel waar de ouderen geduldig wachten op hun beurt, maakt Maria een praatje: Hoe voelen ze zich? Veel wandelaars kent ze persoonlijk, ze doen immers al jaren mee. Maria maakt zich toch wel een beetje zorgen, vanwege de hitte. En omdat ze uit haar onderzoek weet dat de eerste dag fysiek het zwaarst is.

We spreken meneer Peters, 82 jaar. Hij loopt voor de 12e keer mee. “Ik ben op mijn 70e gestart met de Vierdaagse lopen. Toen had ik pas tijd!”

U behoort tot de 100 oudste wandelaars

“Ja, wat is oud? Ik voel me helemaal niet oud, zowel mentaal als fysiek ben ik nog in orde. Als je zorgbehoevend wordt, dan ben je oud. Ik ga niet zomaar stoppen met wandelen, ik wil fit blijven. Ook voor mijn vrouw, ik ben namelijk mantelzorger voor haar. 24 uur per dag en 7 dagen in de week sta ik voor haar klaar”, vertelt meneer Peters.

Mevrouw van Dijk, 83 jaar, gaat weer naar huis. “Oud? Je bent natuurlijk zo oud als je zelf denkt. En wat is haar geheim? “Mijn geheim? Ik ben niet van de extremen, ik blijf lekker in de middenmoot.” Ze vertelt dat ze haar man verzorgt die prostaatkanker heeft. “Tja, mijn man heeft gewoon net pech gehad. Er komt ook een beetje geluk kijken bij zo vitaal oud worden.”

Wat is denk u het geheim om zo vitaal oud te worden?

Mevrouw van Dijk: “Ik zeg altijd het lichaam is als een auto. Als die op gas rijdt, doe je er gas in en geen benzine. Zo is het ook met ons lichaam, je moet gezond eten. Ik eet vaak vis op mijn brood, geen vette hap. En sta altijd om 7.00 uur op, eet op gezette tijden. Dat vond ik vandaag het moeilijkst, dat ik niet op de normale tijden kon eten.”

“Wij zijn ook in een tijd opgegroeid dat het sober was, we weten niet beter. Tegenwoordig kan je op school van alles krijgen in de kantine, dat hadden wij niet hoor.”
Als de wandelaars de deur weer uitgaan, op weg naar huis, geeft Maria ze nog allemaal advies mee. “Goed rusten, goed eten en goed drinken! Morgen begint het weer van voor af aan.” Hoe doen deze mensen dat toch?