<-- NIET ACTIEF -->

Fijn die milde winter en dat vroege voorjaar, maar ook teken zijn daar dol op. Er zijn op dit moment meer teken dan ooit in Nederland én ze zijn door het vroege en warme voorjaar actiever dan ooit. In welke gebieden zitten de meeste teken? En waar moet je op letten als je gaat wandelen?

Wageningen UR en het RIVM verzamelen sinds zeven jaar informatie over teken in Nederland. In 2013 werd een recordaantal van 16.500 teken gevangen. Dat is 64 procent meer dan het gemiddelde over de voorgaande zes jaren. De teken zijn vooral te vinden op de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en het Noord-Hollandse duingebied. Op alle onderzochte locaties werden teken gevonden die met Borrelia-geïnfecteerd waren.

Meer tekenbeten

Er zijn niet alleen zijn meer teken, ook meer nakomelingen. Het aantal larven en nimfen was bovengemiddeld; maar liefst 66 procent hoger dan voorgaande jaren (in totaal 12 duizend en ruim 4 duizend)

Het gevolg van deze toename laat zich raden: meer tekenbeten. In de afgelopen winter meldden 120 mensen een tekenbeet. Via Tekenradar, een initiatief van Wageningen UR, konden mensen hun tekenbeet melden en de boosdoener opsturen. Twintig procent van de ingestuurde teken droeg de verwekker van de ziekte van Lyme, de Borrelia-bacterie. Uiteindelijk kreeg twee procent van deze mensen na de tekenbeet ook echt de ziekte van Lyme.

Besmette teek? Niet altijd ziekte van Lyme

Gelukkig is niet iedere teek besmet en zorgt niet iedere besmette teek gelijk voor de ziekte van Lyme. Maar naarmate de teek langer op je huid zit, wordt de kans groter dat hij Lyme overdraagt. Zo snel mogelijk verwijderen dus.

Ben je toch besmet? Let op deze signalen:

  • De huid rondom de beet wordt rood;
  • Soms verschijnt er een rode kring;
  • Je kunt griepachtige verschijnselen krijgen: koorts, moeheid, dubbelzien, pijn in gewrichten en spieren, hoofdpijn, denkproblemen en plotselinge hoofdpijn.

Hoe voorkom je een tekenbeet en Lyme? 7 tips:

  • Ga je lekker wandelen door bos en duinen? Bedenk dat teken zich vaak verstoppen in dichte begroeiingen en struiken. Braaf op het pad lopen, is dus beter!
  • Via een besmette teek die zich vastgrijpt in je huid, kun je de ziekte van Lyme krijgen. Door simpelweg je huid te bedekken, voorkom je een tekenbeet: draag daarom dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek.
  • Stop altijd je broekspijpen in je sokken. Of spray Deet op je kleding. Het ruikt sterk, maar die vervelende zwarte spinnetjes blijven uit de buurt.
  • Uitgewandeld? Controleer jezelf en je wandelpartner direct op teken. Teken zitten vaak in de warme holtes van je lijf: oksels, bilspleet, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Voor een grondige check kan een vergrootglas handig zijn.Vraag of je partner even meekijkt.
  • Een teek gevonden? Verwijder hem direct! De kans op de overdracht van een ziekteverwekker wordt dan kleiner. Pak de teek met een tekenpen zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem met een draaiende beweging langzaam uit je vel. Ontsmet het wondje daarna met alcohol, Dettol of een ander ontsmettingsmiddel.
  • Lukt het niet om de teek binnen 24 uur te verwijderen? Bel dan de dokter.
  • Noteer de datum van wanneer jij of je kind is gebeten en blijf het wondje drie maanden in de gaten houden: wordt het rood of krijg je andere klachten? Bel dan alsnog de arts.