<-- NIET ACTIEF -->

Ad ging voor gezondNU naar het Oostenrijkse Vorarlberg. Een geliefd wandelgebied met indrukwekkende natuur. Speciaal voor ons nam hij pen, papier én zijn camera mee om de reis vast te leggen: “Watervallen, grote rotsen, opspattend water, smalle doorkijkjes. Een wonder van de natuur.”

“Als Elmar Müller, de PR-manager van het Oostenrijkse Kleinwalsertal, vertelt over hoe schitterend mooi dit kleine dal in Vorarlberg is, dan spat de passie ervan af. Natuurlijk vindt de kennismaking daarom niet plaats in zijn kantoor, maar tijdens een bergwandeling naar de Naturbrücke.”

Ver van huis, dichtbij Nederland

“Die wandeling brengt ons direct naar een super afwisselend stukje natuur, ideaal voor kinderen ook. Steile klimmetjes, een snelstromend riviertje – heerlijk om dammetjes in te bouwen – een waterval waar je met touwen naar beneden gaat, een hangbrug, boomhutten en bos. Het is een ideaal gebied om je bergvakantie te beginnen. ‘Kleinwalsertal, de naam zegt het al, is een klein dal omringd door 36 bergtoppen,’ vertelt Elmar enthousiast. ‘De provincie Vorarlberg ligt het dichtst bij Nederland. Een ideale vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen, voor beginnende en geoefende bergwandelaars, maar ook voor mountainbikers en bergbeklimmers. Om nog maar te zwijgen over de reputatie van Kleinwalsertal op het gebied van de gastronomie. Alle restaurants hebben biologische producten uit ons eigen dal en verwennen de gasten met regionale specialiteiten. ’ En verwennen kunnen ze in Oostenrijk. De gastvrijheid is spreekwoordelijk en de prachtige natuur helpt natuurlijk een handje mee.”

Rotsen en nog eens rotsen

“In de middag gaan we naar de grootste toeristische attractie van het Kleinwalsertal, de Breitach kloof. Het regent, maar dat maakt eigenlijk helemaal niet uit, want nat word je toch. De Breitachklamm is de diepste kloof van Midden Europa, 2.5 km lang en 150 meter diep. De kloof is op sommige plaatsen zo smal dat je bijna met je armen de twee rotskanten kunt aanraken. De rivier dendert hier met geweld doorheen, dat is op zich al een spannende belevenis. Watervallen, grote rotsen, opspattend water, smalle doorkijkjes. Een wonder van de natuur. Op sommige plaatsen heeft de zon nog nooit geschenen, zo smal, diep en stijl is het. Pas in 1905 is het gelukt om een wandelpad uit te hakken in de rotsen. Nu komen er jaarlijks meer dan twee miljoen mensen kijken.”

Goede schoenen

“In Kleinwalsertal zijn heel wat wandelingen uitgezet. Voor beginners, voor kinderen, maar zeker ook voor de geoefende bergwandelaar. ‘Dan moet je wel Trittsicher zijn,’ zegt Elmar Müller. En dat betekent dat je een goede wandelconditie moet hebben, stevige schoenen en niet bang moet zijn om over rotsen te klauteren. ‘Ik kan je aanbevelen om zo’n tocht met onze gidsen te maken. Dan geniet je zoveel meer en het is veiliger. De bergen kunnen je altijd verrassen.’ Twee keer per week organiseert de VVV een wildernisdag. Dan beleven kinderen en hun ouders de natuur van dichtbij. Ze maken een schuilhut, leggen een kampvuur aan zonder aanstekers of lucifers te gebruiken en leren de sporen van het wild te lezen.”

Van natuur naar cultuur snuiven

“Als je de vakantie in de bergen wilt afsluiten met iets cultureels, dan heeft de provincie Vorarlberg veel te bieden. De stad Bregenz aan de Bodensee ligt bij wijze van spreken op de weg terug naar Nederland. Een prachtige oude stad met mooie musea, een heerlijke promenade langs het meer en veel architectonische bezienswaardigheden zoals het Kunsthaus. Wereldberoemd zijn de Bregenzer Festspiele. Hier worden in de zomer beroemde opera’s opgevoerd in een groot openluchttheater aan de oever van de Bodensee. De sfeer in de openlucht, het spectaculaire podium en de schitterende muziek maken een bezoek aan Bregenz onvergetelijk.”

Elmar Müller spreekt met passie over zijn Kleinwalsertal Spannend: abseilen in een waterval

Win een vakantie in Kleinwalsertal

Exclusief voor lezers van gezondNU

Schrijf ons je beste vakantieherinnering en stuur die naar gezondnu/win en misschien win jij een geheel verzorgde vijfdaagse vakantie voor twee personen in de luxe suite van hotel Sonnenburg in Riezlern. Heike Wohlgenannt, eigenaresse van dit mooie hotel, verwelkomt je persoonlijk. Het hotel biedt een panoramisch uitzicht over de bergen in de omgeving, een gastronomisch restaurant, een sauna, een infraroodcabine en diverse schoonheidsbehandelingen.

Meedoen?

Ga naar de winactie “Win een geheel verzorgde 5-daagse vakantie in Oostenrijk” »