<-- NIET ACTIEF -->

Een gehydrateerde huid straalt van gezondheid. Jammer genoeg drogen simpele dingen als wassen met zeep, te heet en te lang douchen of een middagje zonnen je huid al snel uit, met extra kans op plekjes en jeuk. Keer het tij met dit plan van aanpak.

Stap 1: Verzamel alle vitamines

Heb je een droge huid, dan is het belangrijk dat je je huidbarrière sterk en gezond maakt. Een sterke barrière voorkomt dat er te veel vocht verdampt en maakt je huid weerbaar tegen bacteriën, schimmels en virussen. Hoe je dat doet? De eerste stap is gezonde voeding vol vitamines.

  • Vitamine A versterkt de beschermende laag van je huid en is onmisbaar voor het onderhoud van de bovenste huidlaag. Deze vitamine zit in vette vis, eieren, boter, margarine (toegevoegd) en lever.
  • Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk ingrediënt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vitamine B3 de aanmaak van huideigen vetten in de bovenste laag van je huid bevordert. De natuurlijke huidbarrière wordt versterkt en van binnenuit verzorgd.
  • Vitamine C ondersteunt de huidconditie en helpt je huid soepel en veerkrachtig te houden. Eet hiervoor voldoende groenten, fruit en aardappelen.
  • Plantaardige olie, noten en zaden zitten vol vitamine E, die zorgt voor het behoud van het vochtevenwicht in je huid.
  • Zink zorgt voor een goede afweer en helpt je huid soepel te houden. Zink haal je vooral uit vlees en vis en daarnaast uit volkorenbrood, peulvruchten en rijst.
  • Voor een gezonde en stralende huidskleur speelt koper een rol. Zet hiervoor schaal- en schelpdieren, graanproducten en noten op tafel.

Stap 2: Liever geen parfum, alcohol en zeep

Crèmes en bodylotions die parfum (fragrance) of alcohol bevatten, zijn agressief voor je huid en kunnen irriteren. Ook in veel reinigingsmiddelen zitten oplosmiddelen en zeep verwerkt die een droge huid in standhouden of verergeren. En juist die beschermende vetlaag heeft je huid nodig om zichzelf te beschermen.

Kies daarom reinigings- en verzorgingsproducten die dit tekort aanvullen, zoals neutrale zepen en natuurlijk douche- en badoliën. Neutrale zeep heeft dezelfde zuurgraad als de huid. De zuurgraad wordt aangeduid door de letters pH gevolgd door een getal. De huid heeft een pH-waarde van 5,5. Als je kiest voor een zeep met dezelfde pH-waarde, dan blijft het beschermende vetlaagje van de huid intact. Ook badoliën werken reinigend, maar laten een dun laagje olie achter op de huid. Dit laagje helpt de vochtbalans in de huid herstellen en een droge huid te verminderen.

Stap 3: Droge huid is kort douchen

Douche niet te lang en gebruik lauwwarm water (ideaal is 35 graden Celsius). Gebruik daarbij zachte bad- of douchesponzen. Droog je je huid altijd stevig af met een handdoek? Niet doen! Het is beter om je huid voorzichtig droog te deppen.

Stap 4: Geniet met mate van de zon

Van de zon kun je heerlijk genieten, maar het is ook een huidverouderaar. Door overmatig contact met sterk zonlicht verliest de huid zijn soepelheid, omdat cellen in de huid zich minder snel delen en minder collageen aanmaken. Het gevolg: een droge huid. Daarom nog even de belangrijkste zonregels op een rijtje: vermijd blootstelling als de zon hoog aan de hemel staat, draag bedekkende kleding en gebruik zonnebrandcrèmes met uv-A- en uv-B-filters.

Stap 5: Smeer tegen een droge huid

Zon, regen en wind hebben allemaal invloed op je huid en daarom kan een beetje bescherming geen kwaad. Vooral je gezicht is heel kwetsbaar. Kies voor een vochtinbrengende crème of bodylotion. Het kan zijn dat je gezicht in de loop van de dag droog en strak aanvoelt. Extra smeren kan geen kwaad.

Stap 6: Gebruik voedende basisingrediënten

Lanolin (wolvet) is in veel basiscrèmes verwerkt die je bijvoorbeeld in de apotheek kunt kopen. Het lijkt op talg en werkt goed tegen een droge huid. Dimethicoon en cyclomethicoon (siliconen) voeden de huid, zonder dat hij glibberig en vet aanvoelt. Collageen en hyaluronzuur zijn kampioen in vocht vasthouden. Deze twee stoffen zitten in veel anti-rimpelcrèmes; toch hydrateren deze crèmes beter dan ze rimpels doen laten verdwijnen. Plantaardige oliën helpen ook vocht vast te houden en bevatten antioxidanten die de huid van buitenaf beschermen. Pas op met sterk geurende oliën, zoals lavendel, munt en tea-tree-olie. Die kunnen juist irriteren.

Stap 7: Slaap je mooi

Wist je dat je huid hard aan het werk gaat als je slaapt? ’s Nachts maakt je huid acht keer meer nieuwe huidcellen aan dan overdag. Help je huid een handje door een halfuur voor het slapengaan een nachtcrème of een nachtmasker aan te brengen.

Stap 8: Kom van je jeuk af

Vaak is jeuk op je hoofd het gevolg van een droge, schilferige of geïrriteerde hoofdhuid. Om het natuurlijk evenwicht van de hoofdhuid te herstellen, moet hij eerst gekalmeerd worden met intensieve verzorging. Gebruik een milde, parfumvrije shampoo en ter aanvulling een kalmerende en verzorgende kuur (met vitamines en lipiden) om de jeuk te verlichten en de hoofdhuid te kalmeren.

Stap 9: Sport tegen een droge huid

Regelmatig bewegen is niet alleen goed voor je figuur, maar ook voor een beter conditie van je huid. Sporten stimuleert de bloedcirculatie, waardoor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamscellen verbetert. Je huidcellen gebruiken voeding, zoals eiwitten en vetzuren, om zich te vermenigvuldigen en de huidbarrière te versterken.

Stap 10: Zet goede vetten op het menu

Een belangrijke oorzaak van een te droge huid is het eten van te weinig goede vetten. Om de celwanden van de huid sterk te houden en de vochtbalans in evenwicht te houden, is het verstandig om per dag minimaal 20 gram vet in te nemen. Dat zijn ongeveer twee lepels olie. Of besmeer je boterhammen eens met noten- of zadenpasta (in veel natuurvoedingswinkels vind je de lekkerste soorten). Andere voedingsmiddelen met goede vetten die je huid smeren zijn: vette vis (zoals sardines, makreel, zalm en haring), avocado en alle soorten noten.

Stap 11: Blijf weg van de sigaret

Roken en meeroken kan je huid wel tien tot twintig jaar eerder verouderen. Dat komt doordat nicotine de bloedvaten vernauwt en de bloedtoevoer naar de huid vermindert. Dat betekent minder zuurstof en essentiële voedingsstoffen voor de huidcellen. Gevolg: een grauwe huidskleur, meer rimpels en een minder elastische en droge huid.