<-- NIET ACTIEF -->

Wie wel eens een sauna bezoekt, ruikt waarschijnlijk vaak eucalyptus of lavendel. Die essentiële oliën geven een extra dimensie aan je saunabezoek. Je ademt vrijer en voelt je meer ontspannen. Dat ontspannen gevoel kun je ook heel goed thuis creëren, want nee, dat is niet alleen iets voor aromatherapeuten! Maar hoe kies je de juiste olie?

Essentiële oliën kun je verdampen of bijvoorbeeld gebruiken in een voetenbad. Hierdoor kun je een heerlijk ontspannen moment creëren, om zo misschien wel minder stress te ervaren of beter te kunnen slapen. Ook kun je het voor lichamelijk klachten zoals spierpijn gebruiken. Maar waar moet je op letten als je een essentiële olie koopt? De ene essentiële olie is de andere niet, sommige worden namelijk gemengd met synthetische geuren. Deze hebben dus ook niet het therapeutische effect van echte essentiële oliën. Het is lastig ontdekken of een essentiële olie van goede kwaliteit is. Toch kun je wel op verschillende dingen letten, zodat je al meer zekerheid krijgt.

Stap 1: Bekijk het flesje

De essentiële olie moet in een donkerbruin flesje zitten, zodat zonlicht geen invloed kan hebben op de inhoud. Laat het flesje dus staan als het niet aan deze eis voldoet.

Stap 2: Ecologisch keurmerk

Er bestaat geen keurmerk voor essentiële oliën, daardoor is het ook zo makkelijk na te maken. Wel hebben diverse oliën een ecologisch keurmerk, hier zitten verschillende eisen en strenge keuringen aan vast. Dit biedt al meer garantie op een zuivere essentiële olie. Daarnaast bestaat er ook nog Skal Biocontrole. Dit keurmerk houdt toezicht op biologische producten in Nederland.

Stap 3: Bekijk en vergelijk de prijs

Over de prijs kunnen we twee dingen zeggen. Ten eerste is onderling verschil in prijs goed. Voor de ene olie betaal je zo honderd euro voor 2,5 ml, maar voor een ander leg je vijftien euro neer voor 10 ml. Elke olie brengt weer een ander kostenplaatje met zich mee, waardoor je dus ook verschil hebt in prijzen. Ten tweede is het verstandig om verschillende verkooppunten te vergelijken. Vind je een olie die veel goedkoper is dan ergens anders, dan kun je je afvragen of het ook wel een essentiële olie van goede kwaliteit is.

De prijs is ook afhankelijk van de kwaliteit, er worden verschillende recente maar ook oude oogsten aangeboden van diverse plantenfamilies uit verschillende gebieden. De kwaliteit is dus afhankelijk van vele factoren.

Stap 4: Kies een olie voor het juiste moment

Bedenk voor jezelf waarvoor je de olie wilt gebruiken. Is het ter ontspanning, bijvoorbeeld vanwege stress? Kijk dan naar de oliën gemaakt van bloemen, hout of wortel. Is het voor vrolijkheid, kies dan uit citrusvruchten. Oliën van kruiden en bladeren, worden gebruikt voor ‘activiteit’. Bijvoorbeeld om je immuunsysteem een stimulans te geven. Het aller belangrijkste is dat je een olie kiest die je lekker vindt ruiken. Lavendel werkt ontspannend, maar je zult niet ontspannen wanneer je lavendel echt vies vindt.