<-- NIET ACTIEF -->

Terwijl de één helemaal relaxed wordt van de geur van lavendel, vindt de ander het juist verschrikkelijk. Geur heeft een bijzonder effect op ons. Toch gebruiken wij enkel geuren om juist andere, minder frisse geuren te verbloemen. Dat ontspannen gevoel laten wij links liggen. Aromatherapeuten niet, zij gebruiken het júist daarvoor. Hoe zit dit en wat kan jij er mee?

Wie denkt aan aromatherapie, denkt aan geur. Misschien daarna nog aan ‘iets met essentiële oliën’, maar meestal komt het ook niet verder dan dat. Aromatherapie klinkt altijd wat zweverig. En toch kan iedereen er wat aan hebben, gewoon in eigen huis. 5 vragen over aromatherapie.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een therapie waarbij gewerkt wordt met essentiële oliën afkomstig van kruiden, bloemen en andere plantdelen. Deze geurende oliën zijn sterk geconcentreerd en worden gebruikt voor zowel fysieke als psychische klachten. Dit kan dus voor wondjes, maar ook bij slapeloosheid of stress. Met de essentiële oliën kun je een ontspannen sfeer creëren, dat maakt het in ons drukke bestaan interessant voor thuisgebruik.

Voor wie is het geschikt?

In principe is het voor iedereen geschikt, het gaat er om dat je de essentiële oliën lekker vindt ruiken. Heb je last van veel allergieën, dan kan het zijn dat de geuren te heftig zijn.

Hoe zorgt de essentiële olie voor een ontspannen sfeer?

Een essentiële olie gebruik je op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het te verdampen. De geur verspreidt zich dan door de hele ruimte. Een geur bestaat uit allerlei moleculen, deze komen in je neus terecht op minuscuul kleine trilhaartjes. Deze trilhaartjes staan in verbinding met het hersengebied voor reuk. Elke combinatie van moleculen zorgt ervoor dat een ander stukje binnen het hersengebied wordt gestimuleerd. Op die manier onderscheiden wij alle geuren. Vervolgens stuurt dit hersengebied een signaal naar andere hersengebieden. Gebieden belangrijk voor eten, seksueel gedrag én emoties.

Is het duur om thuis te gebruiken?

In principe hoeft het niet duur te zijn. Sommige oliën zijn heel kostbaar en kosten honderden euro’s, anderen nog geen tien euro. Je gebruikt slechts enkele druppels per keer waardoor je lang met het flesje doet. Wil je de hele ruimte vullen met de geur van de essentiële olie, dan heb je een aromaverdamper nodig. Maar wil je ontspannen slapen, dan kun je het ook druppelen op een zakdoek en deze naast je kussen leggen.

Ontspannen met een essentiële olie, dat is toch helemaal niet nodig?

Klopt, maar het kan je wel helpen. wanneer je niet zo goed kan ontspannen. Bovendien kun je essentiële oliën voor nog meer inzetten dan enkel ontspanning. Aromatherapeut Ellen Wagenaar noemt het een lifestyle. “Ik gebruik het in mijn eten, in mijn auto als luchtverfrisser, bij wondjes of in een bodylotion. Ik gebruik overal wel een essentiële olie voor!”