<-- NIET ACTIEF -->

De Bach-bloesemtherapie onderscheidt allerlei gemoedstoestanden, van onzeker zijn tot overbezorgd zijn. Door het toedienen van de bloesems worden die negatieve emoties omgebogen tot positieve gemoedstoestanden. Hoe werkt dat in de praktijk? We vroegen het aan consulenten.

Consulent Jannie Freijters stelt om te beginnen dat Bach Bloesemtherapie een natuurlijk hulpmiddel is voor haarzelf en haar omgeving om de emotionele balans te vinden en te houden. “Voor mij is het een hele fijne manier om de rust in mezelf te bewaren. Al zag ik dat in het begin zeker niet zo. Ik geloofde er eerlijk gezegd eerst geen bal van, omdat de door mij geselecteerde remedie niet direct werkte.”

“Ik dacht in eerste instantie een ander karaktertype te zijn, maar toen ik die remedie nam, werd ik heel somber. Dat wilde ik helemaal niet, dus stopte ik ermee. Wat bleek? Juist die reactie weerspiegelde mijn karakter! Dus toen ik die bloesem nam, werkte het wel en besloot ik de opleiding tot consulent te gaan doen. Daardoor heb ik mezelf heel goed leren kennen en vond ik mijn passie. Nu ben ik heel druk met het fotograferen van bloesems en het delen van Bach-tips op Facebook.”

Maar ook de goede resultaten van de therapie bij anderen laten de Bach-consulenten regelmatig versteld staan. Zo gebruikt Daniël Nelck de Bach bloesems vrijwel altijd als waardevolle aanvulling op de behandelingen in zijn natuurgeneeskundig praktijk. “Omdat ik naast het lichaam hiermee ook de geest kan behandelen en dat maakt voor mij het plaatje compleet. Meestal is het resultaat subtiel en toch diepgaand en blijkt bij navraag dat mensen zich blijer, opgewekter en meer zichzelf voelen én zijn de klachten verminderd of verdwenen. Maar soms kan het voor de cliënt ook een doorbraak betekenen. Zoals laatst bij een cliënt die door de remedie een duidelijke en blijvende switch van fel en vurig naar vredig, kalm en wijs in zichzelf voelde. Wat was het geval? Ik had de vrouw een remedie gegeven die precies paste bij haar karakter en hoe ze op bepaalde situaties reageerde. Dat pakte de kern van al haar problemen aan.”

Terwijl Freijters de remedies juist ook graag bij kleine emotionele conflicten inzet. Als het welbekende zetje in de juiste richting. “Zo kwam er een vrouw bij me die al jaren niet gehuild had. Ze had heel veel verdriet opgestapeld omdat ze die sterke, moedige vrouw wilde zijn en nooit aan haar verdriet toekwam. Door haar te behandelen met onder andere Star of Bethlehem kon ze weer huilen en eindelijk al haar verdriet verwerken.” Maar ook de door medicijngebruik vermoeide cliënt – een nuchtere, oude dame die eigenlijk niet zo’n prater was – knapte zienderogen op toen Freijters haar een combinatie van Olive en Crab apple gaf. “Drie weken later kwam ze bij me en vertelde: sinds tijden word ik weer wakker met zin in de dag. Ze heeft drie flesjes gebruikt en toen was het klaar. Zo kan het dus ook; je hoeft niet altijd alles tot op de bodem door te vragen als mensen dat niet willen. Soms zijn ze daar gewoon nog niet meteen aan toe of willen ze alleen geholpen worden bij één simpele kwaal. Dat tempo zal in onze therapie te allen tijden van de cliënt zelf afhangen.”

Niet de klacht, maar de reactie

Toch kan het voor iemand die voor het eerst in aanraking komt met Bachs gedachtegoed, een behoorlijk complexe puzzel zijn om de juiste Bach Flower(s) te selecteren. Want in eerste instantie lijkt alles wel te kunnen helpen voor de vele emoties die we gedurende ons leven ervaren. Het gaat er echter om de emotie te herkennen die niet meer van ons af te schudden is waardoor we er door naar beneden worden getrokken. Belangrijk om te benadrukken hierbij is dat de behandeling uitgaat van de persoonlijkheid. “Het gaat dus niet zozeer om de klacht zelf, maar om hoe iemand op de klacht reageert”, benadrukt Lanning-Nienhuis. “In feite moet je dus een stapje teruggaan door stil te staan bij wat er op dat moment met je aan de hand is”, legt de trainer uit, “en hoe je daar iets aan kan doen om jezelf beter te voelen. Alleen al dat bewustzijn, werkt therapeutisch en geeft je kracht. Het gaat in wezen om de mens te leren zien zoals hij is en de Bach-remedies zijn daar een perfecte ondersteuning bij.”

Wie thuis aan de slag wil met de bloesems, doet er dan ook goed aan om het systeem en de filosofie van Bach te leren begrijpen. Daarna is het voor iedereen mogelijk om de tinctuur te zoeken die het best past bij diens persoonlijkheid en de emotionele gemoedstoestand van dat moment. Een bloesem die onafhankelijk van de klacht moet worden geselecteerd en aansluit bij de emotionele gesteldheid, de gemoedstoestand, het temperament en de persoonlijkheid van de te behandelen persoon. “Dat wordt het afpellen van de ui genoemd”, vult Nelck aan. “Er zijn zeven categorieën van hoofdemoties die ieder zijn eigen uitsplitsing kent. Per ‘hoofdstuk’ kun je dus de paragraaf uitzoeken die op jou van toepassing is. Totdat je bij de kern bent gekomen en een remedie te pakken hebt die jou ondersteunt in deze moeilijke tijd van je leven en die je persoonlijkheid in balans houdt.”