Een korte tinteling in je arm, een gevoel alsof je even onder stroom staat. Iedereen kent de akelige pijn van het stoten van je elleboog. Maar waar komt dit vervelende gevoel vandaan? Wat heeft het te maken met je zenuwen? En hoe komt het telefoonbotje eigenlijk aan zijn naam? Wij ontrafelen dit bijzondere fenomeen.

Je elleboog stoten is niet te vergelijken met het stoten van je knie, teen of hoofd. Het is alsof er een soort stroomstoot door je lijf gaat, soms gepaard met misselijkheid. Waar komt die hevige, maar gelukkig vaak kortdurende, pijn vandaan?

Op veel plekken in het lichaam zitten zenuwen, zo ook vlakbij je elleboog. Deze zenuwen zijn bijna alleen bedekt met een dun stukje huid, waardoor je de zenuw snel raakt bij het stoten. Stoot je je elleboog, dan kan de zenuw tijdelijk bekneld raken tegen het bot. De pijn wordt doorgegeven tot aan je vingers en dat is wat je voelt. Meestal is het na een paar minuten weer over.

Herkomst van de naam

De naam komt uit de tijd dat een telefoon nog een grote bel had. Wanneer je de twee draden van deze bel tegelijk aanraakte, ervoer je een schok die net zo aanvoelde als de pijn wanneer je je telefoonbotje stoot. De officiële naam is schokbotje. Sommige noemen het ook elektriciteitsknobbel, stroombotje, tinteldoosje of weduwnaarsbotje.