Brokkenpiloten, klunzen en stuntelaars weten er alles van; een ongeluk zit in een heel klein hoekje. Maar hoe komt dit? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we dat hoekje vermijden? En, als we dan zo onhandig zijn geweest, weten we dan eigenlijk wel wat we moeten doen bij noodgevallen?

Ongevallen rond het huis komen veel voor in Nederland. Vaak gaat het om ongelukken bij kinderen of bejaarden. Ben je in de buurt van het ongeluk(je), dan schiet je snel te hulp. Maar weet je wel precies wat je moet doen in geval van nood? In Nederland blijkt slechts drie procent van de Nederlanders een aantoonbaar EHBO-diploma te hebben. Heel wat minder dan in bijvoorbeeld Duitsland (80%) of in Noorwegen (95%!).

Maar waarom zit een ongeluk in een klein hoekje?

Vooral doe-het-zelf-pech zorgt voor veel bezoekjes aan de spoedeisende hulp. We zijn dus snel geneigd om dingen zelf aan te pakken of onder handen te nemen, ook als we er niet veel verstand van hebben of niet zo goed voorbereid zijn. Een gebruiksaanwijzing nemen we vaak voor lief, wat achteraf misschien toch niet zo slim bleek te zijn. Dus: gebruik bij het doe-het-zelven beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsbril. Hierdoor zitten de ongelukken hopelijk in een iets kleiner hoekje.

Spoedcursus bij noodgevallen

Uiteindelijk kan het iedereen gebeuren, een onhandig ongeluk. Daarom geven we je een spoedcursus om ervoor te zorgen dat je precies weet wat je moet doen. Wie weet komt het een keer van pas, al hopen we dat natuurlijk niet.

Verbranding → Houd de verbrande plek onder stromend leidingwater voor minimaal tien minuten.
Drinken van giftige stoffen → Drink geen water, probeer ook niet te braken, maar bel meteen 112.
Verslikking → Sla tussen de schouderbladen of pas de Heimlich-greep toe.
Vallen → Spreek de persoon eerst aan en laat hem/haar zelf opstaan.
Snijwonden → Druk een bloedende snijwond dicht, dek het af met een steriel kompas of gaas. Ga als het bloeden niet stopt of bij snijwonden groter dan een centimeter naar een huisarts.
Ontwrichting → Koel de plaats maximaal twintig minuten onder lauw, zacht stromend water, ijs of een coldpack. Raadpleeg een arts.
Tandletsel → Laat de uitgeslagen tand zitten of zoek de tand en spoel het aan de kroon vluchtig schoon met melk of eventueel water. Plaats het terug in de mond en ga direct naar de tandarts.

[bron: www.EHBO.nl]

Helpen is verplicht

Iedere Nederlander is verplicht om te helpen bij een noodsituatie. Om zeker te weten wat je moet doen, is er bijvoorbeeld de gratis EHBO-app van het rode kruis. Hiermee kun je gemakkelijk een defibrillator bij jou in de buurt vinden en krijg je instructies voor het helpen bij onder andere een allergische reactie, hartstilstand, hondenbeet en  kortademigheid.

Veilige apps

Deze apps helpen ook een ongeluk in een klein hoekje te voorkomen:

  • Hoofdletsels Sport: want ieder jaar lopen 76.000 mensen hoofdletsel op tijdens het sporten.
  • Versterk je enkel: handige oefeningen voor een sterkere enkel.
  • Veilig groot worden: check of je huis wel veilig genoeg is.
  • Gifwijzer: eerste hulp bij vergiftigingen.
  • Klus+: de benodigdheden per klus op een rij.

Tekst: Shirah Ipenburg & Anouk Berends