<-- NIET ACTIEF -->

CBD-olie, ook wel hennepolie of genoemd, wordt steeds vaker gebruikt bij diverse kwalen. Over dit goedje bestaan veel misverstanden. Want, is het nou een hype? Kun je het zelf maken? En is hennep hetzelfde als marihuana? We gingen op onderzoek uit en delen alle ins en outs over deze populaire olie.

Eerder schreven we over de werking en voordelen van hennepolie. Maar over deze olie zijn veel misverstanden. Tijd om daar op in te zoomen!

Hennep is hetzelfde als marihuana

Fabel. Er is nog altijd verwarring over het verschil tussen hennep en marihuana. De planten lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Vezelhennep en marihuanahennep stammen beide van dezelfde plant. Door veredeling ontstaan twee subrassen. Het belangrijkste verschil: vezelhennep bevat bijna geen THC en je kunt er dus niet high van worden. Om die reden mag het ook legaal worden verbouwd.

Hennepolie kun je gemakkelijk zelf maken

Fabel. In Nederland mag je zelf vijf planten verbouwen en ja, dat kan bijvoorbeeld in de tuin. Je moet er wel flink wat kennis voor hebben en dat begint al bij het kopen van het juiste extract. Makkelijk is het dus niet! Bovendien heeft de Nederlandse overheid allerlei richtlijnen opgesteld. In veel andere Europese landen zijn de richtlijnen rond het verbouwen en produceren van marihuana voor medicinale doeleinden aan een stuk minder regels verbonden.

Hennepolie is een hype van de laatste jaren

Fabel. Hennep is al eeuwenoud en dat het als medicijn kan worden gebruikt, wisten onze voorouders ook al. Toch werd het pas in de jaren negentig bekend onder een groter publiek. De Canadese ingenieur Rick Simpson was de aanstichter; hij maakte in die tijd een extract van het hars van de cannabisplant. Dit deed hij als experiment om zijn aanhoudende hoofdpijn en beginnende huidkanker mee te behandelen. Het bleek te werken en dat verhaal ging als een lopend vuurtje. Al snel gonsde het door de wandelgangen dat hennepolie ook zou helpen bij mensen met andere aandoeningen en zo kwam het ook in Nederland onder de mensen. Diverse mensen lijken er baat bij te hebben, melden ze onder andere op internet.

Hennep wordt voor allerlei doeleinden gebruikt

Feit. Het is een multifunctionele grondstof. Van kleding, vogelvoer en papier tot dashboards in auto’s, biobrandstof en woningpanelen, je kunt er van alles mee. Er wordt ook sap en thee van gemaakt. Woningen die van hennep zijn gebouwd, hebben een zuinig energielabel door de ademende en isolerende eigenschappen.

De werking van hennepolie is niet wetenschappelijk bewezen

Feit. Vanuit de praktijk zijn er verschillende succesverhalen van mensen met bijvoorbeeld epilepsie, kanker, reuma of depressie. Het wordt ook al heel lang gebruikt als middel bij malaria en koorts, om misselijkheid tegen te gaan bij kankerbehandelingen, tegen zenuwpijnen bij hiv, voor ontspanning bij MS en de gunstige resultaten bij kinderen met epilepsie. Hoewel de ondersteunende werking is aangetoond, is het nog niet dusdanig bewezen dat het als medicijn mag worden verkocht. Internist/oncoloog en klinisch farmacoloog Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis: “De wetenschap is terughoudend. Er zijn volgens ons vaak betere alternatieven voor kwalen en naar verwachting is het een hype, vergelijkbaar met bijvoorbeeld haaienkraakbeen.”

Van hennepolie kun je nooit te veel gebruiken

Fabel. Hoewel er veel wordt geschreven dat het gebruik van hennepolie geen risico’s heeft, is dat niet zo stellig te zeggen. Schellens: “Hoewel hennepolie voor het grootste deel uit cannabidiol (CBD) bestaat, zit er in diverse soorten een lage dosis THC. Bijwerkingen bij een te hoge dosis zijn met name onrust, slecht slapen, verwardheid (zelfs psychose) en hoge bloeddruk, hartkloppingen, duizeligheid, rode ogen en een droge mond.” Risico’s treden met name op bij te hoog ingenomen hoeveelheid en bij mensen met aanleg voor bijwerkingen, zoals jongeren, zwangeren en hartpatiënten. Aangezien gebruikers van hennepolie niet allemaal evenveel gebruiken, is het goed om hier rekening mee te houden. Let wel, het gaat dus om een zeer hoge dosis, aangezien CBD-olie vrijwel – en soms helemaal geen – THC bevat.

Meer weten over CBD-olie en fytotherapie? Lees het dossier »