<-- NIET ACTIEF -->

Je ziet ze niet, je hoort ze niet, je voelt ze niet, maar tóch bepalen ze hoe je eruit ziet en of je gezond bent. Je cellen zijn de bouwstenen van je lichaam. Maar wat hebben ze nodig om goed te kunnen functioneren? En, bestaat er zoiets als een celvriendelijk dieet? Jazeker wel!

Ons lichaam bestaat uit ongeveer 37,2 biljoen cellen. Je denkt bij cellen misschien aan een soort van legoblokjes, die stilstaan. Maar daar ga je de fout in. Een mens vernieuwt zichzelf continu. Op celniveau zijn we zelfs elke drie maanden een compleet ander mens. Cellen zijn dus continu in beweging. Hoe deze celvernieuwing verloopt, wordt deels bepaald door de biologie van onze cellen. Maar ook de manier waarop je leeft, beweegt, eet en ontspant, heeft hier invloed op.

Cellen smullen van Mediterraans

Alle chemische reacties in de cellen worden samen de celstofwisseling genoemd. Het belangrijkste doel van de celstofwisseling is het produceren van energie. Elke cel heeft een energiecentrale. Deze worden de mitochondriën genoemd. De energiecentrales zorgen voor de omzetting van voedingsstoffen zoals suiker, vetten en eiwitten in allerlei chemische stoffen.

ATP (adenosinetrifosfaat) is zo’n chemische stof en één van de belangrijkste energiebronnen, die voor reacties in de cellen zorgt. Zonder energie kunnen de cellen niet, want hierdoor zijn ze in staat arbeid te leveren. Een zenuwcel kan zodoende bijvoorbeeld prikkels geleiden en een spiercel kan samentrekken en spierkracht uitoefenen.

Gezonde en volwaardige voeding

Het is dus superbelangrijk dat die cellen goed kunnen blijven functioneren. Voeding speelt daarbij een grote rol. De verbranding en opbouw van cellen gaat continu door, alleen niet in hetzelfde tempo. Als je hardloopt, moet er bijvoorbeeld meer energie geproduceerd worden dan wanneer je lui op de bank hangt. Daarom is het ook zo belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om de cellen te blijven vernieuwen en te herstellen. Je leefstijl speelt hierbij een belangrijke rol. Kun je de cellen in je lichaam dus voeden? Ja! Kies voor gezonde en volwaardige voedingsmiddelen. Een mooie richtlijn daarbij is het mediterrane dieet. Opgesomd: eet massa’s groente, veel fruit, regelmatig vis, een flink portie peulvruchten en gezonde vetten zoals olijfolie.

Kickboksen tegen DNA-schade

Ook goed voor je cellen: zoek de zon op. Steeds vaker worden chronische aandoeningen gekoppeld aan een tekort aan vitamine D. Die vitamine D is een motortje dat je lichaam op celniveau in actie houdt. Een andere motor is beweging. Rust roest geldt zeker ook voor je cellen. Dus beweeg elke dag minimaal dertig minuten. Zorg daarnaast voor de broodnodige ontspanning. Stress kan tot op DNA niveau schade aan je cellen aanbrengen. Zie dat te voorkomen door stress te kanaliseren op geheel eigen wijze. Of het nu is via yoga of mindfulness, kickboksen of schilderen – voor je cellen is het belangrijk dat je een manier van ontspannen vindt die bij je past.

Celzoutentherapie

Tot slot heb je ook een natuurlijke therapie die je cellen een steuntje in de rug kan geven. Het gaat hierom specifieke mineraalzouten ontwikkeld door de Duitse homeopaat Schüssler (1821-1898). Hij stortte zich op de ontwikkeling van een geneeswijze, die de cellen gezond en functioneel houdt. Zijn conclusie: iedere lichaamscel heeft behoefte aan bepaalde voedingsstoffen in een specifieke vorm. Om gezond te blijven, kan een mens niet zonder mineraalzouten uit de voeding. Wanneer de mineraalhuishouding verstoord is, raakt een persoon uit balans. De celzouten die hij ontwikkelde, 27 in totaal, zijn mineralen die van nature in het menselijk lichaam voorkomen. Ze kunnen ingezet worden bij kwalen zoals een loopneus of een droge huid. De hoeveelheden zijn zo afgestemd dat ze makkelijk kunnen worden opgenomen door de cellen.

Lees meer over celzouten in ons dossier »