<-- NIET ACTIEF -->

Huidproblemen kunnen mede veroorzaakt worden door een verstoring in je mineralenbalans. Het innemen van minerale zouten (‘celzouten’) kan helpen de balans te herstellen. Dit is de gedachte achter de Schüsslertherapie.

Een andere kijk op huidproblemen

Je kunt smeren met crèmes tot je een ons weegt, maar je huid voeden start van binnenuit. De schüsslertherapie kijkt daarbij met name naar de inname van minerale zouten, de celzouten. Deze celzouten zijn belangrijk voor de opbouw, conditie en elasticiteit van je huid en onmisbaar voor de regulatie van onder meer de pH-waarde (zuurgraad) en de vetstofwisseling. Verder beïnvloeden deze minerale zouten de celdoorlaatbaarheid en daarmee de stofwisseling in de cellen en vormen ze de basis van een evenwichtige vochthuishouding.
De schüsslertherapie draait om een betere opname van minerale zouten door de cellen en een betere verdeling van de in het lichaam beschikbare mineralen. Het doel hiervan is de herstelkracht van het lichaam weer in beweging te brengen.

Op zoek naar de disbalans

Je huid weerspiegelt zowel je lichamelijke als geestelijke vitaliteit. Veel aandoeningen kunnen dan ook (mede) via de huid worden gediagnosticeerd. “Dat maakt het tegelijkertijd lastig algemene adviezen voor het gebruik van celzouten bij huidproblemen te geven,” vertelt Lysbeth Mulder, docent en initiatiefnemer van het Instituut voor Celzouttherapie. “Zelfs therapeuten gaan hierbij nog weleens in de fout. Je moet goed kijken naar alle signalen, op zoek gaan naar de disbalans. En iedereen reageert verschillend. Je moet niet alleen aan de huid werken, maar vaak ook aan onderliggende problemen.

Sterke huid

Ondanks dat schüsslertherapie maatwerk is, is er wel een aantal algemene adviezen te geven voor het gebruik van celzouten bij huidproblemen:

  • Calcium fluoratum is het celzout dat zorgt voor de elasticiteit van de huid. Het is betrokken bij de vorming van keratine en daarmee een belangrijk middel voor de opbouw van de huid, haren en nagels. Als dit evenwicht is verstoord, zou Schüsslerzout Nr. 1 Calcium fluoratum kunnen worden ingezet. Het beloofde effect is het voorkomen of verbeteren van te zachte en scheurende nagels, breekbaar haar en een slappe huid. De dosering is 2 tot 3 x daags twee tabletten opzuigen. Ook een uitwendige aanpak is een optie door drie tabletten toe te voegen aan je favoriete crème.
  • Silicea is het celzout voor de opbouw van bindweefselcellen van de huid. Bij een tekort verliezen bindweefselcellen hun structuur en worden huid, haar en nagels broos. Schüssler adviseert meer van dit celzout als we ouder worden; er is dan meer nodig om onder meer rimpelvorming te verminderen. Vandaar dat Schüsslerzout nr. 11 Silicea ook wel het ‘schoonheidszout’ wordt genoemd. Als je dit celzout chronisch gebruikt, zou je het wel moeten begeleiden met Schüsslerzout nr. 9 om het bindweefselmilieu te verbeteren en zuren extra af te voeren, en daarnaast Schüsslerzout nr. 8 moeten nemen voor de vochthuishouding en slijmvliesconditie. Ter verbetering van de huid wordt voor elk van de zouten een dosering van 2 tot 3 x daags twee tabletten aanbevolen.

Lysbeth Mulder is docent en initiatiefnemer van het Instituut voor Celzouttherapie. Ze verzorgde de Nederlandse bewerking van het standaardwerk Schüssler-celzouten van Maria Lohmann.