<-- NIET ACTIEF -->

Jeuk, eczeem, bultjes. Een op de tien mensen heeft last van zijn huid door een allergie. Huidklachten lijken ongrijpbaar. Maar hoe kom je eigenlijk aan een huidallergie? En wat doe je ertegen? gezondNU zocht het uit en laat zien hoe je je huid weer kunt laten lachen – euh … stralen!

Een jeukende, geïrriteerde huid kan van de een op de andere dag ontstaan en met een beetje pech blijft die je langdurig plagen.

Wat is eczeem?

“Een huidallergie is het gevolg van een allergie die zich uit in de huid. Dat kan een direct contact zijn met iets, ofwel contacteczeem. Er bestaat ook eczeem dat niet van binnenuit komt. Dat heet atopisch eczeem,” vertelde dermatoloog Thomas Rustemeyer eerder aan gezondNU. Heb je atopisch eczeem, dan heb je aanleg voor een gevoelige huid en een verhoogde kans op de ontwikkeling van allergieën. Maar wat kun je doen om je huid te kalmeren? Dermatoloog Rustemeyer geeft advies.

1. Doe een allergietest

Het verschil tussen een allergie en een huidirritatie is moeilijk herkenbaar. Het is verstandig om bij het ziekenhuis een allergietest te doen. Onthoud wel dat een allergietest geen rijbewijs is dat jaren geldig blijft. Zelf kun je ook enkele vragen stellen die misschien een antwoord geven: Na het gebruiken van welk(e) product(en) krijg je last? Wat zit er in al deze producten? Is de houdbaarheidsdatum verstreken? Sinds wanneer gebruik je het product?

2. Vermijd de vijand

Heel belangrijk: vermijd de stof waar je allergisch voor bent. Weet je niet zeker op welk product je huid reageert? Stop dan een tijdje met het product en herhaal dit eventueel met andere producten. Helaas is dat niet altijd mogelijk, denk aan huisstofmijt. Dat kun je met het blote oog niet zien.

3. Maak je huis stofvrij

Verschoon je bed regelmatig, reinig je vloerbedekking en stof regelmatig je huis. Stof geeft veel mensen niesklachten, hooikoorts en jeuk. Draag zo weinig mogelijk kleren van dierlijke materialen zoals wol. Dit kan je huid irriteren.

4. Bescherm je handen

Heb je beroepseczeem en kun je tijdens het werk niet om je allergeen heen? Tip: draag zoveel mogelijk handschoenen of doe een fijne tube snel intrekkende creme in je broekzak. Die kan je meerdere keren per dag gebruiken om de kapotte barrière te herstellen.

5. Verwen met badolie

De huid is erg droog, waardoor het fijn is om te baden met badolie. Verzorg daarna je huid met een neutrale zalf. Gebruik zo min mogelijk zeep, anders was je de normale vetlaag van je huid.

6. Lees de gebruiksaanwijzing

Een fout gebruik van producten kan veel irritatie geven. Helemaal op gevoelige lichaamsplekken. Volg de beschrijving dus nauwkeurig op.

7. Kies een vette crème

Kies voor huidverzorging op basis van crème. Vochtinbrengende crèmes die natural moisterizes bevatten, trekken goed in de huid. Bodylotions kunnen de huid juist uitdrogen, omdat het bestaat uit vloeistoffen en water.

Goede voeding

Het eten van onverzadigde vetzuren kan bijdragen aan een gezonde huid. En het is heel belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, dat is voedsel voor je huid! Huidcellen hebben dit nodig om uit te groeien. Als de onderste laag nieuwe huidcellen uitgroeit, dan schilfert de bovenste huidlaag af.

Wees zuinig op je vette huidlaag

Het verwijderen van de vette huidlaag door te heet te douchen of overmatig gebruik van make-upremover maakt de huid kwetsbaar en gevoelig voor allergieën.

Lees ook