<-- NIET ACTIEF -->

Typen op een toetsenbord, een verpakking open pulken of in de aarde wroeten. Onze vingernagels hebben veel te verduren. En dat is te zien: plekjes, scheurtjes of vieze kleuren. Dat is te verhullen met nagellak, maar om dat nu de heilige graal voor gezonde nagels te noemen… Wat dan wel? En waarom zijn teennagels vaak veel mooier, langer en sterker?

Gezonde vingernagels zijn lichtroze van kleur en het stukje dat uitsteekt is wit. Ook zijn ze hard en glad. Lang niet alle nagels zien er zo uit. Hoe komt dat? Wat kun je er aan doen?

5 keer ongezonde nagels

Bleke nagels
Bleke nagels ontstaan meestal als je ouder wordt. Het kan ook aangeven dat je bloedarmoede, leverziekte of een voedingsstoffentekort hebt.

Tip: Houd je voedingspatroon onder de loep of ga langs de huisarts als je het niet vertrouwt.

Witte vlekjes
Heb jij witte vlekjes op je nagels? De vlekjes ontstaan doordat er lucht tussen de cellen in je nagel komt wanneer je je bijvoorbeeld gestoten hebt.

Tip: Maak je geen zorgen over de witte vlekjes. Ze hebben geen functie, maar zijn ook geen slecht teken. Uiteindelijk verdwijnen ze, doordat ze met je nagel meegroeien.

Gele nagels
De boosdoener van gele nagels is vaak een schimmelinfectie. De gele kleur komt ook voor bij mensen die (vaak) hun nagels lakken.

Tip: Gun je nagels af en toe rust, laat de nagellak even achterwege. Heb je last van een schimmel, dan kun je langs de huisarts gaan. Je kunt hier zelf ook mee aan de slag gaan: houd de geïnfecteerde nagel kort en haal met een scherp mesje de schimmel onder de nagel weg. Verzorg het vervolgens dagelijks met tea-tree olie.

Afgebrokkelde nagels
In de winter zijn nagels vaak brozer en droger. Ze breken dan sneller af en dat ziet er niet gezond uit. Een goede crème kan dan al wonderen doen. Broze nagels kunnen ook te maken hebben met een probleem aan de schildklier.

Tip: Vaseline is een wondermiddel, ook tegen broze nagels. Draag rubberen handschoenen tijdens het afwassen of schoonmaken van het toilet.

Ribbels
Op de nagels kun je ribbels in de lengte en in de breedte hebben. In de lengte is gewoon een teken van ouderdom. Een ribbel in de breedte wijst op een trauma of ziekte, zoals psoriasis.

Tip: Heb je een ribbel in de breedte en vertrouw je het niet? Maak dan een afspraak met de huisarts.

In de praktijk

Schoonheidsspecialiste Liesbet Bosma-Drijver geeft in haar salon BewustNatuurlijk vaak manicures. “Veel klanten die ik krijg, klagen over zeer beschadigde nagels. Vaak zijn dit mensen die gel- of acrylnagels hebben gehad. Ze beseffen zich vaak onvoldoende hoe schadelijk dit is en dat je nagel weer helemaal opnieuw moet groeien.” Ongezonde nagels kunnen ook ontstaan door een tekort van binnenuit, waarschuwt Bosma-Drijver. “Heel belangrijk is de inname van vitamine B8. Dit zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s.”

Sterke teennagels

Terwijl we moeite moeten doen voor verzorgde, lange vingernagels, groeien teennagels onverstoorbaar door. Bosma-Drijver: “Teennagels worden makkelijker lang. Ze worden in tegenstelling tot de handen veel minder gestoten; met je handen doe je immers vrijwel alles. Ook komen je teennagels veel minder in aanraking met water en chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen.”

Een badje met olie

Volgens Bosma-Drijver is het altijd belangrijk om je nagels goed te verzorgen. Zijn ze zeer beschadigd dan moet je zo voorzichtig mogelijk vijlen met een papieren vijltje en niet op het nageloppervlak. “Laat je nagels daarna goed weken in een badje met bijvoorbeeld arganolie, olijfolie of amandelolie. Dep ze goed droog en smeer de nagels en nagelriemen in met een van de oliën.”