<-- NIET ACTIEF -->

Je staat in de winkel voor een nieuwe crème en de keuze is reuze. Waar moet je op letten? En wat beteken al die ingrediënten op die potjes? We ontrafelen het potjeslatijn en lichten de belangrijkste ingrediënten eruit.

1. Zonnefilter

Zonnebescherming is belangrijk. Door de zon verliest de huid haar elasticiteit, wordt ze droog en de bovenste laag wordt dikker. Er is geen crème die dat ongedaan kan maken, het enige wat je kunt doen is je ertegen beschermen. Vroegtijdige bescherming zorgt op de lange termijn voor minder rimpels. In het extreemste geval kun je zeggen dat de enige anti-verouderingscrème een zonnebeschermer is. Een zonbeschermende gezichtscrème kun je herkennen aan de SPF-factor.

2. Vitamine B5 (panthenol)

Vitamine B5 houdt vocht vast en voorkomt uitdroging op lange termijn. Door deze vochtinbrengende werking houdt het de huid elastisch en soepel. Het beschermt tegen zon en wind, bevordert de energietoevoer naar de cellen en versnelt de vorming van nieuwe huidcellen. Panthenol is bij uitstek geschikt voor de gevoelige huid.

3. Glycerine (glycerin)

Glycerine ontstaat door bewerking van diverse plantenoliën, zoals koolzaadolie, kokosolie of palmolie. Het geeft het product stevigheid, het houdt vocht vast en het maakt de emulsie glad. Daarnaast regelt glycerine de opname en afgifte van water in de huid. Dit ingrediënt bestaat er in dierlijke en plantaardige vorm.

4. Lipiden

Lipiden zijn huidvetten die het cement vormen tussen de huidcellen. Samen met de hormooncellen zijn de lipiden van groot belang voor de barrièrefunctie van de huid. Ze zorgen ervoor dat de huid voldoende vocht vasthoudt en ondersteunen in het herstel van een uitgedroogde huid. In crèmes worden ‘huideigen lipiden’ gebruikt. Dat zijn vaak lipiden zoals Ceramide III en VI die dezelfde structuur hebben als de lipiden in ons lichaam. Daardoor herkent het lichaam ze.

5. Hyaluronzuur (sodium hyaluronate)

Hyaluronzuur is vooral bekend als ingrediënt tegen huidveroudering. Dit stofje kan veel vocht vasthouden en heeft mogelijk om die reden effect op lijntjes en rimpels.

6. Sheabutter (butyrospermum parkii butter)

Sheabutter wordt gewonnen uit de noten van de Karituboom uit Centraal Afrika. De noten worden traditioneel gebruikt om de huid mee te verzorgen. De ‘boter’ stimuleert het genezingsproces van de geïrriteerde huid, remt ontstekingen en werkt vochtinbrengend. In combinatie met andere oliën is het een goede verzorging voor de droge en oudere huid.

6. Jojoba-olie (simondsia chinensis oil)

Jojoba-olie wordt gemaakt uit de zaden van de jojobastruik. De geurloze olie kun je gebruiken als middel tegen huidziekten en kan tegen ontstekingen helpen. Het werkt vochtregulerend, verzachtend en beschermt tegen de opeenhoping van talg.

7. Allantoïne (allantoin)

Allantoïne zitten in tarwekiemen. Dit ingrediënt werkt verzachtend en kalmerend op de huid en gaat zowel schilfering als roos tegen. Daarnaast verzacht bij irritatie, zonverbrand, ruwheid, kloven en het versnelt de aanmaak van nieuwe huidcellen. Ook gaat het de vorming van rode en blauwe adertjes tegen. Het wordt daarom vaak toegepast in crèmes voor de oudere huid. Kleine concentraties allantoïne zorgen al voor een optimale werking.

8. Vitamine E

Op de ingrediëntenlijst vind je deze vitamine waarschijnlijk terug als tocopherol. In de huid zelf zit al een flinke dosis vitamine E en deze stof wordt in crèmes toegevoegd om de huidbarrière te herstellen. Daarnaast maakt vitamine E je huidverzorging langer houdbaar.

9. Parfum

Geparfumeerde verzorgingsproducten gaan vaak niet goed samen met een huid die gevoelig is voor allergieën of een huid die snel geïrriteerd raakt. Een droge huid is vaak gevoelig en snel geïrriteerd, Heb je hier last van? Dan kun je beter dit ingrediënt links laten liggen en parfumvrije verzorging gebruiken. Maar het is vooral belangrijk om crème te vinden die prettig voelt, waar je huid goed op reageert en die je huid goed voedt. Neem daarom altijd eerst een proefmonster om de crème op een klein stukje huid te testen.

Lees meer over dit onderwerp