<-- NIET ACTIEF -->

Mooie lippen beginnen bij gezonde lippen. Omdat de huid van je lippen dunner en kwetsbaarder is dan de rest van je huid, geen talgkliertjes bevat en geen beschermend laagje lichaamsbeharing heeft, kunnen ze snel uitdrogen. Het gevolg: droge en gesprongen lippen. Geef je mond én lippen daarom deze extra verzorging.

Stap 1: Niet likken

Als je droge lippen hebt, heb je de sterke neiging deze continu met de tong te bevochtigen. Dit droogt de lippen verder uit, niet doen dus. Door het regelmatig aflikken van droge lippen, kan er zelfs eczeem ontstaan op die plek.

Stap 2: Vet!

Een goede lippenbalsem verzorgt en voorkomt droge lippen. Kies het liefst voor een balsem die geen minerale oliën bevat, maar plantaardige vetmakers. Oliën op basis van paraffine verstikken de huid en maken haar afhankelijk van vetstoffen van buitenaf. Als je een keer begint met deze lippenbalsem moet je blijven smeren omdat je lippen steeds droger worden. Bij balsems met plantaardige vetten is dit niet het geval.

Stap 3: Weg met velletjes

Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis of op het werk niet te laag is, dat droogt de lippen minder uit. Adem door je neus. Ademen door je mond kan ertoe leiden dat je lippen verder uitdrogen. Verwijder velletjes door je lippen voorzichtig te masseren met een zachte tandenborstel. Of gebruik een speciale lipscrub.

Stap 4: Geen longlasting lippenstift

Heel handig: lippenstift die je niet bij hoeft te stiften, maar uren op je lippen blijft zitten. Toch is het niet verstandig om longlasting lippenstift te gebruiken als je droge lippen hebt. Deze lippenstift droogt je lippen namelijk alleen maar meer uit. Smeer liever met een balsem met plantaardige vetten. Of wacht met deze lippenstift tot je geen droge lippen meer hebt.

Stap 5: Extra vitamines

Een tekort aan vitamine B2 kan zorgen voor kloofjes en barstjes in de lippen en ontstoken mondhoeken. Deze vitamine vind je onder andere in eieren, noten melk(producten), lijnzaad, noten, groene bladgroenten, champignons en vlees. Ook vitamine A is belangrijk voor gezonde lippen. Zet daarom extra wortels, zoete aardappel, spinazie en broccoli op het menu.