<-- NIET ACTIEF -->

Hoofdluis. Voor elke ouder een nachtmerrie. Die kriebelbeestjes op een jeukende hoofdhuid willen we zo snel mogelijk laten verdwijnen. Met deze behandeling kom je snel van hoofdluis af. 

Luizen lopen gemakkelijk over

Hoofdluis kun je krijgen door direct contact met iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere. Kinderen tussen de 3 en 12 jaar krijgen vaker hoofdluis omdat ze tijdens het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar steken. Bij de nationale campagne van Landelijk Steunpunt Hoofdluis in 2010 werd bij 20 procent van de deelnemende scholen, luizen of neten gevonden. In totaal werd bij al die scholen samen slechts bij 98 leerlingen, van de 37.500, luizen gevonden.

Luizen en neten uitkammen

Jeuk is vaak het eerste teken dat je de hoofdluis te pakken hebt. Je kunt je haar op de kriebelparasiet controleren door met een fijntandige luizenkam boven wit papier of de wasbak te kammen. De luizen zullen uit je haar vallen als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels. Luizeneitjes (neten) lijken op roos en zien er uit als grijs-witte korreltjes. Het verschil is dat roos los zit en neten vastplakken aan je haar.

Behandeling tegen luizen

Als je hoofdluis hebt, helpt het niet om je haren alleen te wassen met shampoo. De parasieten zitten net zo lief op vies als op schoon haar. Wat je wel kunt doen is een antihoofdluismiddel kopen.  Antihoofdluismiddelen zijn in de vorm van shampoos, sprays, crèmes en lotions te verkrijgen. Kinderen die net behandeld zijn met een antihoofdluismiddel dat malathion bevat, kunnen beter op de dag van de behandeling niet zwemmen. Dit komt omdat chloor de werking van het malathion tegengaat.

Luizen? Stop met wassen

Jarenlang betekende de ontdekking van luizen ook drie dagen wassen. Maar luizencapes op school, knuffels in de vriezer stoppen, je haarborstel uitkoken – het is allemaal niet bewezen dat deze maatregelen nuttig zijn. Bespaar jezelf de moeite. Kammen is de enige remedie.

Voorkom luizen

Het is geen garantie dat luizen niet in je haar nestelen, maar je kunt wel aan aantal dingen doen om het enigszins te voorkomen. Leen ten eerste geen borstels, mutsen, truien of jassen uit. Hang jassen aan de kapstok minimaal 15 cm uit elkaar.