<-- NIET ACTIEF -->

Het AMC heeft bekend gemaakt dat zij een patiënt behandeld hebben die, na een beet van een teek, besmet was met een nog niet eerder in Nederland gevonden bacterie. De nieuwe teken-bacterie veroorzaakt geen ziekte van Lyme, maar wel ernstige klachten.

De 70-jarige patiënt werd opgenomen in het AMC met neurologische klachten als geheugenproblemen en een onregelmatig looppatroon. De man was veelvuldig in contact geweest met teken. De test naar de ziekte van Lyme leverde geen duidelijke diagnose op. Toch werd besloten de man te behandelen alsof hij Lyme had. De patiënt genas. De artsen stonden voor een raadsel.

Nog geen geschikte teken-test

De Amsterdamse artsen besloten op verder onderzoek uit te gaan toen zij een artikel lazen over een soortgelijke situatie bij een Amerikaanse patiënt. In het hersenvocht van de Nederlandse man werd vervolgens de bacterie Borrelia miyamotoi aangetroffen.
Bij de test naar de ziekte van Lyme wordt gezocht naar de bekende teken-bacterie Borrelia burgdorferi. Beide bacteriën zijn familie van elkaar. En hoewel er verschillen zijn, reageren ze op dezelfde antibiotica.
Het AMC werkt nu samen met het RIVM aan de ontwikkeling van een eenvoudige test om de nieuwe bacterie aan te kunnen tonen.

Teken-bacterie slaat toe bij verminderde afweer

De Nederlandse patiënt was kort voor hij in het AMC kwam, behandeld tegen kanker. Zijn afweer was daarvoor verzwakt. Mogelijk kon daardoor de nieuwe bacterie toeslaan.
internist-infectioloog Joppe Hovius zegt op de website van het AMC: “Artsen moeten rekening houden met deze bacterie bij patiënten met een verminderde afweer, die zijn gebeten door een teek en zich presenteren met klachten die passen bij een ontsteking van de hersenen/hersenvliezen.” Nader onderzoek moet aantonen of de nieuwe teken-bacterie ook toe kan slaan bij mensen met een gezond afweersysteem.

Vier procent teken besmet

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de nieuwe bacterie in vier procent van de Nederlandse teken te vinden is. De al bekende teken-bacterie Borrelia burgdorferi is in 22 procent van de teken te vinden.

Nieuwe teken-bacterie al eerder ontdekt

Opmerkelijk is dat de nieuwe teken-bacterie vorig jaar al ontdekt werd. De artsen van het AMC hebben tot vandaag gewacht met het naar buiten brengen van het nieuws omdat zij de primeur gunden aan het internationale medische vakblad The Lancet. Het is niet bekend hoeveel mensen ondertussen ook besmet zijn geraakt.