<-- NIET ACTIEF -->

Een schimmelnagel aan je voeten wordt gezien als grootste teenafknapper. En soms is het nog pijnlijk ook. Omdat het een paar maanden duurt voordat er weer een gezonde nagel is gegroeid, moet je de tijd nemen voor een behandeling. Behandel ze dus nu, zodat je straks in het voorjaar weer met je blote voeten over het strand kunt lopen zonder ze te verstoppen in het zand.

Zelf doenAdvertisement

Steek eerst zelf de handen uit de mouwen, zodat de schimmel zich niet verspreidt (bij jou en bij anderen). Draag slippers in openbare gelegenheden, doe iedere dag schonen sokken aan en gebruik een eigen handdoek voor je voeten. Soms is het goed om de binnenkant van je schoenen te behandelen met een schimmeldodend middel.

Pedicure

Een pedicure kan veel voor je betekenen bij het bestrijden van een kalknagel. Eerst zal ze bekijken wat de oorzaak is van de kalknagel. Is het een schimmel? Dan zal de pedicure de nagel behandelen met een schimmeldodend middel. Meestal krijg je dit ook mee naar huis, omdat het na één keer niet weg is. Ook kan de pedicure de verdikking wegfrezen, zodat de pijn en extra druk wordt voorkomen. En natuurlijk kan ze tips geven over voetverzorging.

Huisarts en drogist

Heb je een beginnende of milde vorm van kalknagels? Dan zijn er verschillende zelfzorgmiddelen verkrijgbaar bij de drogist: vloeistof, olie, spray en kalknagelpennen. Deze producten dringen diep door in alle lagen van de nagel en geven vrij snel een zichtbare verbetering. Bij een hardnekkig of terugkerende schimmel werken medicijnen, vaak in tabletvorm, beter. Die kun je krijgen op recept van de huisarts. Vraag je huisarts naar de bijwerkingen en overweeg zelf of je de medicijnen wilt gebruiken.

Een kalknagel kost tijd

Bij een schimmelinfectie groeien de schimmeldraden door de gehele dikte van de nagelplaat. Om de schimmel effectief te bestrijden, is vaak een behandeling van enkele maanden nodig. Het kan soms maanden (soms zelfs een heel jaar) duren voordat het geïnfecteerde deel van de nagel helemaal is uitgegroeid. Naast de juiste verzorging heb je dus ook een flinke dosis geduld nodig!