<-- NIET ACTIEF -->

Nu het bijna weer slipper- en sandalenweer is, mogen de voeten eindelijk uit de sokken. Mits je voeten en teennagels er verzorgd uitzien. Wil jij voorkomen dat je een kalknagel krijgt? Volg dan deze eenvoudige tips. Heb je een kalknagel? Wij helpen je de oorzaak te achterhalen.

Waarom heb ik een kalknagel?

Iedereen heeft het wel eens bij een ander (of zichzelf) gezien; een verdikte, verkleurde en brokkelige nagel. Bij een kwart van de bevolking komt het zelfs voor. En hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je een schimmelnagel krijgt. Vijftig procent van de mensen boven de 70 jaar heeft er zelfs last van. Omdat voorkomen altijd beter is dan verhelpen, geven wij je tips die bijna geen moeite kosten:

Zo voorkom je een kalknagel (heel eenvoudig):

 1. Maak er een gewoonte van om in een openbare ruimte slippers te dragen.
 2. Trek niet meteen sokken of schoenen aan nadat je in een vochtige omgeving bent geweest, hierdoor is de kans op schimmelnagels groter. Schimmels voelen zich namelijk thuis in een vochtige, warme omgeving. Daarom komt het ook eerder voor bij teennagels dan bij vingernagels.
 3. Knip je teennagels regelmatig.
 4. Gebruik milde zeep voor je voeten en was ze niet te vaak. Zo tast je de natuurlijke barrière niet aan, die je juist hard nodig hebt.
 5. Doe iedere dag schone sokken aan.
 6. Was sokken en handdoeken op zestig graden.

En iets minder eenvoudig:

 1. Droog je voeten grondig af, vooral tussen de tenen. Hier begint meestal een infectie.
 2. Koop schoenen die niet te strak zitten, met ventilatie.
 3. Zweet voeten? Koop talkpoeder.
 4. Kies voor sokken en panty’s van natuurlijker materiaal, dus geen nylon.
 5. Neem na een bezoek aan een zwembad of wellness een voetenbad met azijn.
 6. Wissel schoenen regelmatig. Nog een reden om meer schoenen te kopen!

Maar wat is de oorzaak van mijn kalknagel?

Dezelfde schimmels die voetschimmel veroorzaken zijn de boosdoener bij schimmelnagels. Deze schimmels, dermatofycten, houden zich schuil in vochtige omgevingen, zoals in de douche, het zwembad of de sauna. Helaas wordt een schimmelnagel makkelijk overgedragen.

Lees meer op Naloc.nlAdvertisement