<-- NIET ACTIEF -->

Net voordat je op vakantie gaat of een spannende date hebt, komt er plots een koortslip opzetten. Is het toeval of komt een koortslip echt op de slechtste momenten? En wat hebben een koortslip en de zon met elkaar te maken? Met deze checklist weet je voortaan waarom je juist op dát moment een koortslip krijgt.

Bij een koortslip wordt een lage weerstand vaak als boosdoener aangewezen. Wat de oorzaak is van een lage weerstand wordt vaak vergeten. Ook lijkt het misschien alsof een koortslip spontaan komt opzetten op het moment dat het echt niet uitkomt, maar dat is niet waar. Voordat een blaasje in je mondhoek of op je lip ontstaat, wordt het al door verschillende factoren geactiveerd. Met deze checklist word je bewuster van je eigen koortslippatroon:

Te veel zon

Is het toeval dat veel mensen tijdens de vakantie een koortslip krijgen? Nee! Een hoge dosis UV-straling maakt cellen kapot die betrokken zijn bij de afweer van infecties met bacteriën en virussen. Je afweersysteem werkt hierdoor minder goed, waardoor de kans op een koortslip groter is. Vermijd de zon en bescherm je lippen met een lippenbalsem met SPF. Als je een koortslip hebt, is het verstandig om het te behandelen met een product, het liefst met SPF.

Ongezonde voeding

Niets nieuws: voeding heeft invloed op je weerstand. Als je een tijd minder gezond eet, is de kans daarom groter dat een koortslip krijgt. Houd je weerstand op peil met voldoende vezels, groente en fruit. Zorg ook voor voldoende variatie in de keuken.

Te weinig slaap

Ja, ook te weinig slaap heeft effect op je weerstand. Na een aantal gebroken nachten is het daarom niet gek dat je ineens een blaasje op je lip krijgt. Probeer minimaal zeven uur te slapen per nacht. Houd de kamer koel, doe wat ontspanningsoefeningen voor het slapen en ban iPads en telefoons uit de kamer voor een goede nachtrust.

Niet voldoende beweging

Heb je een zittend beroep? Dan is de kans groot dat je te weinig op een dag beweegt. Na of voor je werk sporten, is een goede manier om je weerstand op peil te houden. Dit hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Fiets of wandel eens vaker een rondje en gebruik de pauze voor een lunchwandeling.

Stress

Krijg je een koortslip net voor kerst, in de week voor een belangrijke toets of net voor de vakantie? Dat is geen toeval! Stress heeft een negatief effect op je weerstand, waardoor een koortslip de kans krijgt. Probeer de grootste stressveroorzakers daarom aan te pakken.