<-- NIET ACTIEF -->

Wat voel jij als je een hand door je haar haalt? En wat denk je als je in de spiegel naar je haar kijkt? Tevreden, of mag het wel wat glanzender, dikker en gezonder? Je bent niet de enige! Zit jij letterlijk met je handen in het haar? Haal ze daar dan nu uit en kom in actie. Deze tips helpen jou aan een volle en weelderige bos.

Gezond haar, dat willen we allemaal. Maar het lijkt bijna makkelijker om je haar te pesten, dan om het gezond te houden. We eten niet genoeg essentiële mineralen, gebruiken hittebronnen, kammen het haar als het nat is en hebben lange periodes van stress. Het gevolg: haaruitval, dun haar, droog en beschadigd haar. Daarom: Eerste Hulp Bij Haarproblemen.

Haarprobleem 1: Haaruitval

Wat zie je? Je vindt haren in het doucheputje, in je kam en borstel maar ook op je kleren en op de grond. Je haar voelt dun en misschien ontdek je zelfs wat kale plekken op je hoofdhuid of happen uit je haar.
Hoe komt het? Overmatig haarverlies kan komen door hormonen, een schimmelinfectie, erfelijke aanleg, stress, ziekte, roken, vermoeidheid, onvolwaardige voeding (ijzertekort!) of bepaalde medicijnen.

3 tips bij haaruitval

  1. Kies elastiekjes verstandig. Gebruik bijvoorbeeld een cable elastics. Ze zien eruit als telefoonkabels, maar voorkomen dat je haar wordt afgekneld.
  2. Ga voorzichtig met je haar om. Ga niet met je kam of borstel door je haar alsof je de bus moet halen, gebruik zo min mogelijk hittebronnen en laat het eerst opdrogen voordat je er iets mee doet.
  3. Voed je haar van binnenuit. Gebruik bijvoorbeeld silicium, provitamine B5, biotine en meervoudig onverzadigde vetzuren.

Haarprobleem 2: Roos

Wat zie je? Een geïrriteerde hoofdhuid, schilfers, jeuk. De schilfers zie je op de hoofdhuid liggen, maar kunnen ook achterblijven in kleding of op de grond.
Hoe komt het? Droge roos is het gevolg van een te droge hoofdhuid. Bij vette roos is de talgproductie vaak te hoog. Wat de oorzaak precies is, is nog een raadsel. Weersveranderingen en stress kunnen roos verergeren.

3 tips bij roos en schilfertjes

  1. Probeer verschillende soorten shampoos. Dat hoeven niet per se anti-roos shampoos te zijn, maar mogelijk werken bepaalde ingrediënten beter of minder goed voor je.
  2. Was je haren zorgvuldig en niet te vaak. Spoel de shampoo goed uit, anders kunnen de restanten gaan irriteren.
  3. Geef je hoofdhuid een ontspannende massage. Gebruik hiervoor een fijne olie. Het helpt te ontspannen en de olie kan de roos verminderen.

Haarprobleem 3: Droog haar

Wat zie je? Droog haar zie je vaak een een droge hoofdhuid, jeuk en schilfers. Je haar is pluizig en dof.
Hoe komt het? Van weersveranderingen, fel zonlicht en droge aircolucht tot agressieve ingrediënten in haarproducten en je haar te vaak wassen. Je kunt ook te weinig talg aanmaken. Bij droog haar is er een ontregeling in het vochtgehalte door een van bovenstaande oorzaken.

3 tips bij droog haar

  1. Maak je haar nat met kraanwater voordat je gaat zwemmen. Zo kan chloor moeilijker in je haar doordringen en wordt het risico op beschadiging een stuk kleiner.
  2. Slaap op een satijnen kussen. Dit zou zorgen voor minder wrijving en kan je haar meer laten glanzen.
  3. Douche niet te lang, warm en vaak. Het is ó zo lekker, maar ook ó zo slecht voor je haar (en huid!). Warm haar zet je haarschubben open. Het gevolg: dof en pluizend haar.