Okselhaar bij een vrouw, kan dat? | Straatvraag

3422
<-- NIET ACTIEF -->

In de jaren zeventig was het doodgewoon: okselhaar bij mannen én vrouwen. Niemand keek ervan op of om. Scheren? Dat is toch nergens voor nodig?, dachten we toen. Nu is de trend overduidelijk: hoe gladder, hoe beter. Maar wat vinden we nu echt van een vrouw met okselhaar? Wij gingen met een foto de straat op.

Van ‘ze had zich eigenlijk wel moeten scheren’ tot ‘vreselijk!’. De reacties in de video liegen er niet om: als vrouw is het de norm om je okselhaar te scheren. Toch is dat lang niet altijd zo geweest. Het scheren van okselhaar begon zo rond 1915 in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In tijdschriften waren toen voor het eerst vrouwen met geschoren oksels te zien. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de scheermesjes pas echt uit de badkamerkastjes getoverd en was een nieuwe trend geboren: gladde, kale oksels. In Arabische landen waren geschoren oksels al veel langer de norm.

De maakbaarheid van het lichaam

Je hier niets van aantrekken en je okselhaar in de wind laten wapperen, is niet zo makkelijk. “Vrouwen lijden onder de maakbaarheid van hun lichaam, onder het ideaal van lang en slank, kaal geplukt en schoon geschoren”, vertelde psycholoog Ellen Laan eerder in gezondNU. Dat geschoren oksels daar helemaal bij horen, merkten we niet alleen op straat, maar ook op de redactie van gezondNU. Na een kort vragenrondje konden we de conclusie trekken dat alle vrouwen van de redactie hun oksels scheren. Niet alleen omdat het ‘zo gepiept is’ of ‘frisser voelt’, maar ook omdat het nu heel normaal is. Een collega keek laatst een film uit de jaren zeventig en werd tijdens een expliciete seksscène door één ding afgeleid: de bossen okselhaar. Dat zegt genoeg.

Meer zelfvertrouwen

Ervoor kiezen om je okselhaar niet te scheren, om welke redenen dan ook, is als je het ons vraagt niet zo’n gek idee. Waarom zou je doen wat (bijna) iedereen doet? Het belangrijkste is dat je doet wat jij wilt en een beetje variatie op het strand is natuurlijk nooit mis. Volgens psycholoog Liesbeth Woertman is anders zijn dan anderen zelfs een manier om meer zelfvertrouwen te verzamelen. Eerder in gezondNU vertelde ze: ““Zelfvertrouwen verzamel je door buiten de boot te vallen of door imperfect te zijn. Door te ervaren dat goed goed genoeg is en mooi mooi genoeg om je geliefd te voelen. Door de juiste mensen om je heen te verzamelen die je niet kleineren, maar juist complimenteren. Door waardering te halen uit datgene wat je goed doet. Door niet langer in de spiegel te kijken of jezelf altijd met anderen te vergelijken. Tevreden zijn met jezelf is goed genoeg.”

Bekijk meer video’s van gezondNU »