<-- NIET ACTIEF -->

Je ontbijt elke ochtend, slaapt voldoende en gaat op de fiets naar je werk. Dat klinkt als een goed recept voor meer energie. Maar je vergeet toch echt één ding: de zon! Een gezond portie zonlicht geeft ons niet alleen een fijn gevoel, maar boost ook je lichaam en geest op een natuurlijke manier. Geniet daarom vaker van de zon (wel verstandig!) en ontdek deze zeven voordelen.

1. Zweten en meer drinken

Het klinkt misschien niet zo fris, maar gezond is het zeker. Door de zon ga je sneller zweten en dat is goed voor je nieren. Afvalstoffen verlaten je lichaam via je huid, waardoor je nieren het rustiger hebben. De zon dwingt ons ook om meer te drinken, want door de hitte krijg je sneller dorst. En veel drinken zorgt voor meer energie. Dit geldt natuurlijk alleen voor het drinken van water; alcohol droogt je lichaam juist uit.

2. Een goede bloeddruk

Wanneer we bloot worden gesteld aan zonlicht, worden kleine hoeveelheden stikstofmonoxide vanuit de huid naar de bloedcirculatie getransporteerd. De bloedvaten worden hierdoor minder stijf en de bloeddruk neemt af. Dit ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Southampton en Edinburgh. Ook het risico om een hartaanval of beroerte te krijgen, neemt af. Als je bloeddruk normaal is en vooral niet te hoog, zit je beter in je vel en voel je je tegelijkertijd fitter.

3. Uitgerust wakker door de zon

Voel je je moe? Ga de zon in! In de zomer is het langer licht, waardoor je actiever bent en minder snel moe wordt. Ook de kwaliteit van je slaap gaat erop vooruit. Uit onderzoeken blijkt dat zonlicht zorgt voor een diepere, ononderbroken slaap. En hoe vroeger je in de ochtend de eerste zonnestralen meepikt, hoe makkelijker je ’s avonds in slaapt valt en weer fluitend opstaat.

4. Minder last van huidaandoeningen

Wie last heeft van psoriasis, acne of eczeem, heeft vaak baat bij zonlicht. Veel huidaandoeningen worden rustiger door de zon. Dat komt doordat je immuunsysteem het wat kalmer aandoet dankzij zonlicht, dus je huid wordt er beter van. Pluspunt: ook jij zult je beter voelen als je minder last hebt van deze klachten.

5. Weg met stress

Niets is zo fijn als dat warme gevoel op je huid. Dankzij UV-straling voel je je meer ontspannen. Door zonlicht maak je stofjes aan waardoor je je gelukkiger en minder gestrest voelt. En stress is een behoorlijke energievreter. Ook daarom is het dus belangrijk om af en toe in de zon te zitten.

6. Meer vitamine D

Wie te weinig vitamine D aanmaakt (en daar hebben we in Nederland bijna allemaal last van), kan last krijgen van krachtverlies in de spieren, breekbare botten en een tekort aan energie. De Gezondheidsraad adviseert het niet voor niets: probeer elke dag een kwartier tot een half uur buiten te zijn om de zonnestralen mee te pakken.

7. Minder trek

Leptine is een hormoon dat aangeeft wanneer je maag vol zit. Bij veel zon zal er meer leptine aangemaakt worden, waardoor je sneller vol zal zitten. Een verzadigd gevoel is weer goed voor je humeur (en voorkomt extra kilo’s). Meer leptine graag!

Lees meer over dit onderwerp