Algemeen
In de vagina zitten allerlei bacteriën. Als je vagina in balans is, overheersen de lactobacillen. Deze hebben een beschermende werking. Zodra er een disbalans is, raakt de vagina van slag. Dit kan allerlei klachten veroorzaken. Deze worden uitgebreid besproken bij het tabblad Klachten.
75 procent
Veel vrouwen hebben last (gehad) van vaginale klachten: maar liefst 75 procent. Heb je eenmaal vaginale klachten gehad, dan hoef je niet bang te zijn voor een nieuwe infectie. Je hebt geen verhoogd risico. Toch blijkt uit onderzoek dat 44 procent van de vrouwen last heeft van terugkerende vaginale klachten.
Hetzelfde als een soa?
Een soa is niet hetzelfde als een vaginale bacteriële infectie of schimmelinfectie. De bacteriën die in je vagina wonen, maken je niet per se ziek. Je krijgt pas klachten als het aantal slechte bacteriën heel erg is toegenomen. Bij een soa gaat het om micro-organismen die normaal gesproken niet in de vagina aanwezig zijn. Deze micro-organismen veroorzaken altijd klachten en/of nadelige gevolgen op de lange termijn.
Zwanger
De huisarts ziet ongeveer twee keer per week een zwangere vrouw met vaginale klachten. Bij zwangerschap is het belangrijk om vaginale klachten zo snel mogelijk te behandelen. De klachten kunnen namelijk gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby en zelfs leiden tot overlijden van de baby.
Seks of geen seks
Vrouwen met vaginale klachten voelen zich vaak te vies voor hun partner. Bovendien kan seks pijn doen. Op zich kun je seks hebben, maar de bacteriën blijven heen en weer gaan tussen de partners. De kans op terugkerende vaginale klachten is hierdoor groter.