Vakantiekwalen

Diarree, uitdroging en voedselvergiftiging zijn kwalen die iedereen op vakantie vroeg of laat meemaakt, of je nu dicht bij huis blijft of de wereld verkent. Toch zijn ze goed te voorkomen en te behandelen. Hieronder vind je meer informatie over de klachten, oorzaken en behandeling.

Diarree op reis | Voedselvergiftiging en -infectie | Behandeling | Tips & vragen

Diarree op reis

Diarree op reis komt veel voor in landen met een minder goede hygiëne. De spanning van de reis, een onregelmatig eetpatroon en slaapgebrek kunnen de darmwerking ontregelen. Ook het eten van exotische en onbekende voedingswaren kan de boosdoener zijn. Diarree is hinderlijk, maar wel nuttig. Vaak wordt diarree veroorzaakt door besmetting met een bacterie of een andere ziekteverwekker. Diarree zorgt in dat geval voor een versnelde ‘doorspoeling’ van het voedsel door de darmen. Hiervoor wordt vocht uit andere spijsverteringsorganen gebruikt.

Klachten bij diarree

De klachten bij diarree zijn bekend, namelijk maagpijn of -krampen, dunne ontlasting en soms braken en koorts. Als er slijm of bloed in de ontlasting zit en je hoge koorts hebt, kan dit wijzen op een ernstige darminfectie. Neem in dat geval contact op met je arts.

Een van de gevaren bij diarree, vooral als er tegelijkertijd ook sprake is van braken, is uitdroging. Een droge mond, droge ogen en sufheid zijn signalen van uitdroging. Test ook de huidspanning: knijp een stukje huid van de arm tussen duim en wijsvinger en kijk of de huid terugveert. Als dat niet het geval is, wijst dit op uitdroging. Uitdroging bij kleine kinderen is te merken aan minder natte luiers.

Oorzaken van diarree

Diarree kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn een verkeerd voedselpatroon (vooral voeding die weinig vezels bevat) en een maag-darminfectie door besmetting met een virus, bacterie of parasiet. Dit soort darminfecties ontstaan vaker in het buitenland. Niet alleen is de hygiëne daar soms minder, maar ons lichaam is vaak ook niet gewend aan de andere soorten bacteriën en parasieten die daar leven.

Andere oorzaken van diarree kunnen zijn:

  • Een voedselintolerantie: lactose- of glutenintolerantie, bijvoorbeeld
  • Een bijwerking van bepaalde soorten medicijnen, zoals antibiotica
  • Een versnelde stofwisseling
  • Een hoge consumptie van cafeïnehoudende dranken en zoetstoffen

Voedselvergiftiging en -infectie

Voedselintolerantie

Bij aanhoudende diarree die niet binnen een paar dagen over is, moet een arts worden geraadpleegd. In dat geval kan ook een voedselintolerantie de oorzaak zijn. Ook aandoeningen van de dikke darm en andere organen veroorzaken diarree. Bij ouderen, baby’s en kleine kinderen is het nuttig al eerder een arts te waarschuwen. Zij lopen een groter risico op uitdroging. Als er bloed of slijm bij de ontlasting zit, of wanneer de diarree wordt veroorzaakt door het gebruik van medicijnen, kun je ook beter naar de huisarts gaan.

Voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een maag-darminfectie. Bij een voedselvergiftiging produceren micro-organismen (meestal bacteriën) in het eten giftige stoffen (toxinen) waar het lichaam heftig op reageert. Bij een maag-darminfectie reageert je lichaam op de ziekteverwekkers zelf.

Klachten bij voedselvergiftiging

De klachten bij een voedselvergiftiging lijken op die van een voedselinfectie, maar beginnen meestal al binnen enkele uren na het eten. De klachten, misselijkheid, buikpijn en overgeven, zijn daarnaast heftiger. Er is meestal geen sprake van koorts. De acute klachten duren meestal een dag.

Oorzaken van voedselvergiftiging

Bij een voedselvergiftiging produceren bacteriën in het eten afvalstoffen (bijvoorbeeld botuline), waardoor het lichaam probeert om de ziekteverwekkers zo snel mogelijk kwijt te raken door middel van diarree en braken.

Behandeling

Zelf doen bij diarree en voedselinfecties/voedselvergiftiging

  • De klachten bij diarree en voedselinfecties/voedselvergiftiging verminderen vaak vanzelf na een aantal dagen, als het lichaam de ziekteverwekker heeft ‘verwijderd’. Diarree kan via de ontlasting en het speeksel worden overgedragen. Was daarom na ieder toiletbezoek de handen. Doe dat ook na het verzorgen van een kind met diarree.
  • Vang het vochtverlies door diarree of braken op door meer te drinken dan normaal. Het beste is water en thee. Bouillon, heldere soep en versgeperst sap zijn geschikt.
  • Als je weer eetlust krijgt, kun je beginnen met eten. Geschikt om mee te starten zijn fruit (bosbessen, bananen en geraspte appels), rauwe groente (worteltjes), beschuit, oud brood en haver. Zure melkproducten (yoghurt, karnemelk en kwark) herstellen de darmflora.

Water uit flessen

In landen met een slechte hygiëne kun je beter alleen water uit afgesloten flessen drinken. Koop geen onverpakt schepijs en eet geen rauw voedsel. Was na elk toiletbezoek de handen met water en zeep.

Bij uitdroging op vakantie is ORS-poeder (oraal rehydratatiepoeder) een handig hulpmiddel. Je kunt met ORS-poeder een drankje maken tegen uitdroging. Het drankje bestaat uit een optimale oplossing van mineralen en suikers in water, waardoor de darmen het vocht beter opnemen. Hoewel ORS-poeders en -bruistabletten het vochtgehalte van het lichaam herstellen, stoppen ze de diarree niet.

Diarreeremmers

In sommige gevallen kunnen diarreeremmers uitkomst bieden. Deze worden vooral voorgeschreven als de oorzaak van de diarree niet behandeld kan worden. Diarreeremmers bevatten meestal de werkzame stof loperamide. Deze remt de darmbeweging en zorgt ervoor dat de anus samentrekt.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond