Vermoeidheid

Iedereen is weleens moe, maar na een paar nachtjes vroeg onder de wol ben je er zo weer bovenop. Als je langdurig of blijvend vermoeid bent, is er waarschijnlijk meer aan de hand. Wat zijn de mogelijke oorzaken en hoe pak je, je vermoeidheid aan?

Algemeen | Klachten bij vermoeidheid | Behandeling | Oorzaken van vermoeidheid | Tips & vragen

Algemeen

Hard werken en te veel stress

Waarschijnlijk weet je in de meeste gevallen heel goed waarom je vermoeid bent. Je hebt hard gewerkt, ging laat naar bed of hebt te veel stress. Na een geleverde inspanning is het logisch dat je een langere tijd nodig hebt om te herstellen. Vermoeidheid is in deze gevallen een waarschuwing van lichaam of geest.

Sommige mensen weten echter niet waarom ze vermoeid zijn. Langdurige vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben en wordt in de medische wereld meestal gezien als vage klacht. Toch is het bij ernstige vermoeidheidsklachten wel belangrijk om een arts te raadplegen.

Klachten bij vermoeidheid

Als je extreem vermoeid bent na een ingrijpende ziekte of door onverklaarbare klachten, dan stap je ‘s ochtends al moe uit bed.

Vermoeidheid gaat vaak gepaard met:

 • (Hoofd)pijn
 • Tintelingen
 • Concentratiestoornissen
 • Verstoorde motoriek
 • Slecht slapen
 • Koorts
 • Algeheel gevoel van malaise

Behandeling

Zelf doen bij vermoeidheid

Deze tips helpen je helaas niet in een keer van je extreme vermoeidheid af, maar ze geven je wel een duwtje in de goede richting.

Stap 1 – Waarom ben je moe?

Als er een behandelbare oorzaak is die de vermoeidheid veroorzaakt, moet je daar natuurlijk eerst wat aan doen. Denk bijvoorbeeld aan bloedarmoede of bijwerkingen van medicatiegebruik. Dus overleg eerst met een arts wat de mogelijke oorzaken zijn voor je vermoeidheid. Zolang je denkt dat er een lichamelijke oorzaak is voor je vermoeidheidsklachten, zul je waarschijnlijk minder open staan voor gedragsverandering of aandachtstraining.

Stap 2 – Als je energie weglekt

Vermoeidheid lijdt vaak tot piekergedachten: als ik zo moe blijf, kan ik dan nooit meer fulltime werken? Hoe moet ik mijn hypotheek dan betalen? Kunnen mijn kinderen dan wel studeren? Enzovoort. Het is belangrijk om te kijken hoe reëel deze gedachten zijn. Schrijf ze daarom op en analyseer ze. Kun je werkelijk je hypotheek niet meer betalen als je parttime gaat werken? Kun je op een andere manier sparen voor de studie van je kinderen? Waarschijnlijk ontdek je dat veel piekergedachten niet op waarheid berusten, maar gebaseerd zijn op angst. Door deze angst onder ogen te zien, kun je hem aanpakken.

Stap 3 – Stop met vechten

Denken aan alles wat je zou moeten doen, maar niet meer kunt omdat je zo moe bent, is frustrerend. Die frustraties verslinden energie. Accepteren dat je sommige dingen (voorlopig) niet meer kunt, geeft rust en ruimte in je hoofd. Ruimte die op den duur wellicht voor meer energie kan zorgen.

Oorzaken van vermoeidheid

Vermoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben denk aan obstipatie, verstoorde darmflora, tekort aan voedingsstoffen (ijzer, vitamine B12, foliumzuur), teveel schadelijke stoffen, te weinig lichaamsbeweging, elektromagnetische stoorvelden, slapeloosheid of een slecht functionerende lever.

Verschillende oorzaken

 • Chronisch vermoeidheidssyndroom: het chronische vermoeidheidssyndroom kan plotseling ontstaan na een ernstige virusinfectie. Ook blijven sommige mensen na een operatie of de ziekte van Pfeiffer soms chronisch moe. In de meeste gevallen is er sprake van een geleidelijke ontwikkeling van de ziekte. Deze ziekte wordt tegenwoordig steeds meer erkend, maar er is helaas nog geen therapie beschikbaar. Raadpleeg wel altijd een arts.
 • Bloedarmoede: mensen met bloedarmoede hebben een tekort aan de rode bloedkleurstof (hemaglobine). Hemaglobine verbindt zich in de longen met zuurstof en zorgt voor het transporteren van zuurstof naar de cellen die voedsel verbranden, zodat er energie vrijkomt. Een tekort aan hemaglobine zorgt voor een zuurstoftekort in de cellen wat er uiteindelijk toe leidt dat we ons moe voelen, er bleek uitzien en koude handen en voeten krijgen.
 • Slaapapneu: veel meer mensen hebben last van de structurele slaapstoornis apneu dan tot nu toe werd gedacht. En een groot gedeelte van de mensen bij wie slaapapneu werd vastgesteld, is zich niet bewust van een slaapstoornis. Apneu maakt mensen moe omdat de adem tijdens de slaap vaak stokt. De adem kan zelfs tot meer dan dertig keer per uur stokken.
 • Fibromyalgie (wekedelenreuma): bij fibromyalgie is er behalve een groot scala aan andere klachten ook sprake van extreme vermoeidheid en slaapstoornissen. Mensen met deze aandoening hebben veel baat bij het verbeteren van conditie en uithoudingsvermogen. Vooral milde sporten zoals zwemmen, rustig fietsen en wandelen zijn het best.
 • Schildklierafwijking: je schildklier regelt je stofwisseling (metabolisme) en zorgt voor een goede en gelijkmatige lichaamstemperatuur. Een niet goed functionerende schildklier komt helaas veel voor en kan leiden tot een groot scala aan verschillende klachten. Vooral mensen met een te traag werkende schildklier hebben vaak last van vermoeidheidsklachten.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond