<-- NIET ACTIEF -->

Je komt iemand tegen die veel gewicht is kwijtgeraakt. Niets over zijn of haar slanke lichaam zeggen, is geen optie. Maar een compliment (‘Hoeveel kilo moet je nog?’), is een verkapte belediging. Blunders liggen dus op de loer. We zetten daarom de zeven grootste blunders op een rij. Wat moet je vooral niet zeggen tegen iemand die is afgevallen? En wat wél?

Hoe gezond iemand er ook uitziet en hoe goed je diegene ook kent, sommige dingen moet je nooit zeggen wanneer iemand is afgevallen. Deze zeven dingen wil niemand horen:

1. Wat ben je knap nu!

Vooral het woord ‘nu’ is pijnlijk. Was je met een paar extra kilo’s dan niet knap?

2. Hoeveel kilo moet je nog?

Au! Misschien is de persoon in kwestie al heel blij met dit resultaat en hangt de weegschaal al in de wilgen! Nooit zeggen dus!

3. Dikker vond ik je leuker!

Proberen af te vallen, is een lastig proces. En als dat eindelijk lukt … YES! Het laatste wat een ander wil horen, is een beledigende opmerking over zijn of haar uiterlijk en persoonlijkheid.

4. Heb je nu veel loshangend vel?

Hoe je lichaam eruitziet na flink veel afvallen, heb je niet voor het kiezen. Aan extra putjes, hangende borsten en losser vel, kun je weinig doen. Een opmerking hierover is daarom beledigend en ook compleet overbodig.

5. Welke maat heb je nu?

Schaamteloos naar de kledingmaat van iemand vragen is een no-go. Dit vraag je niet aan iemand die slank is, niet aan iemand die te zwaar is en zeker niet aan iemand die net is afgevallen!

6. Winkelen is nu vast veel makkelijk …

Tenzij de persoon in kwestie zelf uitgebreid vertelt hoe lastig het ooit was om kleding te kopen, kun je deze opmerking echt beter niet maken. Alsof zijn of haar kledingmaat voor de afslankperiode niet was te vinden …

7. Je bent zo afgevallen, ben je soms ziek?

Als je heel trots bent op het resultaat, is het niet leuk te horen dat je er ziek uitziet … Dus als je niet weet waarom iemand is afgevallen, is gokken naar de oorzaak geen goed idee. Waarschijnlijk hoor je het vanzelf. Of niet.

En dit kun je wél zeggen (met de juiste intonatie):

  • Wat zie je er goed uit!!
  • Ik zie dat je bent afgevallen. Hoe heb je dat gedaan?
  • Wat zie je er stralend uit!

Wil je ook complimenten krijgen omdat je bent afgevallen? Het boek Broodbuik helpt je daarbij »