<-- NIET ACTIEF -->

Ben je net na een wekenlange hongerstrijd van je vetrollen af, zitten ze er al weer aan. Om gek van te worden! Maar liefst vier op de tien vrouwen heeft last van het jojo-effect. De oplossing lijkt in zicht. Onderzoeker Pilou Janssens van Maastricht UMC+ ontdekte dat het toevoegen van Spaanse rode peper aan de maaltijd het jojo-effect kan afremmen.


Spaanse pepers remmen het jojo-effect. Hoe komt dat?
“In rode peper zit de stof capsaïcine. Deze stof zorgt voor het warme en tintelige gevoel in je mond. Doordat je het warm krijgt, gaat je lichaam meer energie gebruiken”, vertelt Pilou Janssens. “Wat we zien bij het jojo-effect is dat je energiegebruik tijdens het diëten op een laag pitje staat. Als je weer normaal gaat eten blijft dat op een laag pitje, terwijl je meer energie binnenkrijgt. Door rode peper (die zelf bijna geen calorieën bevat) te eten tijdens het afvallen, komt je energiegebruik weer in balans. Wanneer je dus stopt met afvallen, staat je stofwisseling niet meer op een te laag pitje en voorkom je dat je weer snel aankomt.”

Rode peper zijn ook gezond omdat je sneller een verzadigd gevoel krijgt
“In eerder onderzoek hebben wij ontdekt dat veel mensen zich sneller verzadigd voelden nadat ze een maaltijd met peper hadden gegeten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met hormonen die ervoor zorgen dat je een vol gevoel krijgt. Rode peper verhoogt de hoeveelheid verzadigingshormonen en vermindert de hongerhormonen. Je zit dus sneller vol.”

Waarom is jojoën zo hinderlijk?
“Het betekent dat na het succesvol afvallen je opnieuw aankomt. Dit komt door een verschil in de energiebalans tijdens en na het dieet”, meldt Janssens. “Uit onderzoek blijkt dat tussen de 75 en 80 procent van de mensen die een energiebeperkt dieet volgt het jojo-effect krijgt. Tijdens het afvallen krijg je minder energie binnen en daardoor verbrandt je lichaam ook minder. Je lichaam wordt zuiniger en je energiegebruik wordt op een laag pitje gezet. Mensen die afgevallen zijn, stappen snel weer over op hun oude eetpatroon en gaan meer eten. Het probleem is dat je lichaam zich nog steeds heeft aangepast aan het verbranden van minder energie. Door dat grote verschil in energieopname vliegen de kilo’s er weer aan.”

Maar als ik een paar pepertjes eet, vliegen de kilo’s eraf en blijf ik op gewicht?
“Nee, zo werkt het niet. Je kunt het beter zien als een hulpmiddel. De chilipeper stimuleert je vetverbranding en energiegebruik, maar tovert niet alle calorieën weg. Als je op gewicht wilt blijven moet je echt zelf actie ondernemen en vooral niet te veel eten.”

Wat als ik niet van pittig eten houd?
Janssens: “Uit mijn onderzoek blijkt dat één gram rode peper per maaltijd genoeg is om je energiegebruik te verhogen. Hoe je die pittigheid ervaart, is voor iedereen anders. Afhankelijk van wat je zelf lekker vindt, kun je peper toevoegen aan je ontbijt, lunch of avondeten. In dit onderzoek vonden de deelnemers vruchtensap, paté en pizza met rode peper goed te eten en te drinken.”

Werkt het ook als je niet op dieet bent?
Pilou Janssens  verwijst hiervoor naar een aantal Japanse onderzoekers die enkele jaren geleden al een verband ontdekten tussen het eten van rode chilipepers en een verhoogd energiegebruik. Proefpersonen die 10 gram peperpoeder toevoegden aan een vetrijke of koolhydraatrijke maaltijd verbrandden in drie uur tijd veel meer energie dan eerst. Diezelfde Japanners ontdekten in 1998 dat 10 gram rode peper per dag het energiegebruik bij vrouwen in een half uur tijd met 10 procent verhoogde.

Zit capsaïcine alleen in Spaanse rode pepers?
“Nee, het zit wel in meer pepers, maar dan zijn het andere hoeveelheden. De ene peper kan veel capsaïcine bevatten en de ander weer heel weinig. Ook is Spaanse peper een verzamelnaam voor een aantal verschillende pepers”, vertelt Janssens. Capsaïcine vind je in de witte merg rond de zaden van de chili peper. Bekend is dat hete pepers, zoals habanero’s en jalapeno’s veel capsaïcine bevatten. De minste capsaïcine vind je in paprika’s. Volgens Janssens kan je zeker ook andere chilipepers proberen bij het afvallen. “In dit onderzoek hebben we specifiek voor de rode peper gekozen, omdat veel deelnemers andere pepers waarschijnlijk te heet zouden vinden. Daarnaast zijn rode pepers doorgaans ook te vinden in het supermarktschap.”

En een likje sambal?
“Sambal bestaat uit chilipeper, zout en eventueel andere ingrediënten, zoals azijn en specerijen. Aangezien sambal chilipeper bevat zal het waarschijnlijk ook eenzelfde effect hebben”, vertelt Janssens.