<-- NIET ACTIEF -->

Opmerkelijk nieuws uit Wageningen: de drijfveer om af te vallen, is het grootst ruim voordat iemand daadwerkelijk begint met een dieet. Nog voor het einde van een dieet is de motivatie zeer laag. Deze ‘ontdekking’ helpt in de strijd tegen het jojo-effect.

 

Overgewicht is een groeiend gezondheidsrisico. Steeds meer mensen slagen er niet in hun dagelijkse voedselinname af te stemmen op de hoeveelheid energie die ze dagelijks nodig hebben. Uitgebreide voorlichtingscampagnes lijken geen vruchten af te werpen. De ruime beschikbaarheid van eten, de hele dag door is er om ons heen voedsel aanwezig, speelt hierbij een belangrijke rol.

Vooral als het eten er lekker uit zit, is zelfbeheersing nodig om niet toe te happen. Bij het zien van eten, geeft het lichaam al prikkels waardoor de eetlust gestimuleerd wordt.

Prikkels om te eten

Onderzoekers van de Biometris-groep van Wageningen Universiteit ontwikkelden een wiskundig model om het proces van ‘lichaamsgewichtcontrole’ vast te kunnen leggen. Wanneer is de drive om af te vallen het grootst, wilden de onderzoekers weten.

Meer dan tien jaar lang werd van een beperkte groep mensen alle prikkels die hen deden beginnen of stoppen met eten ingevoerd.

Motivatie daalt snel

Opmerkelijk genoeg laat het onderzoek zien dat de motivatie om af te vallen het grootst is ruim voordat iemand daadwerkelijk begint met een dieet. Het kan maanden duren voordat de wens om af te vallen omgezet wordt in actie. En wordt eenmaal een dieet gevolgd, daalt de motivatie snel.

Beter begrip jojo-effect

Een bekend verschijnsel van het afvallen, is het jojo-effect. Na het verliezen van een paar kilo vallen mensen terug in hun oude gewoonten met als gevolg dat het gewicht weer toeneemt en zelfs hoger wordt dan voorheen. Mensen die geregeld lijnen, worden zo jaar na jaar zwaarder. Het wordt steeds moeilijker om het ideale gewicht te bereiken.

De Wageningse onderzoekers verwachten dat een beter begrip van het jojo-effect kan helpen het verschijnsel onder controle te krijgen. Ook wijzen ze er op dat bij een dieet van twee maanden er volop tijd is om de motivatie om een stabiel gezond lichaamsgewicht te bereiken op te krikken.