<-- NIET ACTIEF -->

Welke signaal geef je aan je kind als je je zelf te dik vindt? Jij bent mooi zoals je bent, maar mama niet, zij moet op dieet … In gezondNU een opvallend artikel over fenomeen lijnende moeders én hun kinderen. Moeder Claudia noemt zichzelf in gezondNU 7 letterlijk ‘het grote verkeerde voorbeeld’. “Ieder moment greep ik aan om te eten, tot ik bijna veertig kilo overgewicht meesleepte. Als ik gezond oud wilde worden, moest er iets gebeuren.”

Achteraf besefte ze pas hoe fout het signaal was dat ze gaf aan haar zoon. “Hij was niet te zwaar, maar uit frustratie over mijn eigen overgewicht zei ik dingen als: ‘Niet te veel snoepen, hoor! Anders word je net zo dik als ik.’ Of: ‘Je moet oppassen dat je geen borstjes krijgt.’ Zijn lichaamsbeeld was erdoor vertekend.”

Niet diëten, maar aan jezelf werken

We zeggen tegen onze kinderen dat ze echt mooi zijn zoals ze zijn, dik of dun, lang of kort. Maar klagen dan zelf over het teveel aan kilo’s en lelijke spiegebeeld. Hoezo – je bent mooi zoals je bent … Die dubbele boodschap heeft een negatief effect, stelt psycholoog Tatjana van Strien . “Moeders moeten stoppen met diëten en aan hun zelfbeeld gaan werken.”

Negatief lichaamsbeeld moeder veel impact op kind

“Moeders zijn rolmodellen”, zegt de deskundige. Wanneer zij een negatief lichaamsbeeld hebben, heeft dit impact op de kinderen.” Ze zullen de ongezonde voedingspatronen kopiëren én het negatieve zelfbeeld. “Kinderen van zeven doen (net als hun moeders) al aan de lijn. Hun zelfbeeld kan daardoor verstoord raken. Het is een risicofactor voor ernstige psychische ziekten, zoals eetstoornissen. Trouwens: kinderen moeten gewoon groeien. Als zij onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, kan dat lichamelijke problemen veroorzaken.”

Gezond eten, doen kinderen ook na

Hoe moet het wel? “Leef verder gezond, dan doen ze dat vanzelf na. Met deze combinatie geef je je kinderen het beste wat je ze kunt geven.”

Dar klopt, blijkt uit de mensen die gezondNU sprak. Moeder Mieke worstelde zelf jarenlang met kilo’s én met boulimia. “Ik gunde haar natuurlijk niet de ellende die ik had meegemaakt en legde haar uit dat ze moest eten om te kunnen.” Dat is gelukt. Dochter Dominique: “Doordat zij zo bewust eet en beweegt, doe ik dat nu ook. Ik volg haar voorbeeld en voel me daar prettig bij.”

Lees het hele artikel in gezondNU 7