<-- NIET ACTIEF -->

Kerngezond eten willen we allemaal. Toch zitten we ‘s avonds weer met een zak chips op de bank. Of koekjes. Of zoute pinda’s. Waarom nou toch? Deskundigen in gezondNU 11 leggen uit hoe je gezonde wil om zeep wordt geholpen. Soms door je eigen gekke gedachtekronkels, soms door de macht van de supermarkt.

 

“Gezond eten is echt duurder dan ongezond eten,” stelt Steenhuis. “Het scheelt al gauw 1 à 2 euro per dag. Voor een bijstandsmoeder is dat moeilijk op te brengen”, stelt prof. Dr. Ingrid Steenhuis. Het is een eerste verklaring waarom we zo makkelijk zwichten voor koekjes. 

Maar is de prijs ook echt belangrijker dan de gezondheid? “Als je bekijkt waarom we eten wat we eten, zijn prijs, smaak, gemak en ook gezondheid belangrijke aankoopargumenten. Daarbij geldt dat hoe minder je te besteden hebt, hoe belangrijker die prijs wordt en hoe meer je ook op prijsprikkels zoals aanbiedingen reageert.” 

Prijs en smaak winnen het dus inderdaad meestal van de gezondheidswaarde van een product. Steenhuis: “Daar kan geen voorlichtingsprogramma tegenop.”

Aanbiedingen zijn zelden gezond

Het pijnlijke is dat aanbiedingen niet zijn ingericht op een gezonde levensstijl. “Aanbiedingen zijn voor 67 procent gericht op ongezond eten. Dat moet omgekeerd zijn.” Ook hamsteraanbiedingen en megaverpakkingen zouden volgens Steenhuis moeten worden aangepakt. “Hoe meer voorraad je in huis haalt, hoe eerder de kasten leeg zijn. Oftewel: je eet automatisch meer.”

Gezond blijven, is niet hetzelfde als pillen slikken

Toch is het belangrijk zelf de regie te houden over je gezondheid en niet te veel te luisteren naar aanbiedingen. Prof. dr. Wim Groot: “De laatste decennia zie je een kentering, een medicalisering. De nadruk is komen te liggen op medische zorg van artsen, specialisten en geneesmiddelen in plaats van gezond leven. Terwijl gezond leven in veel gevallen net zo goed werkt.”

Steenhuis heeft daar een laatste praktische tip voor: Niet het snoep moet bij de kassa liggen, maar de appels. “De gezonde keuze moet voor het grijpen liggen. Dat is nu niet het geval.” 

Lees in het artikel ‘Je geld of je leven’ in gezondNU 11 meer over wat onze gezondheid ons waard is. “Als je gezond gedrag wilt stimuleren, kom je er niet met één maatregel. Er zijn verschillende stappen nodig om gezond gedrag ingeburgerd te krijgen.”