<-- NIET ACTIEF -->

Bijna Pasen; grote kans dat je paaseieren, paasbrood en chocolade-eitjes in huis haalt. En zoals een chique diner hoort bij Kerst, hoort een lekker ontbijt en brunch bij Pasen. Maar een ei … is dat nog origineel klaar te maken? Ja! gezondNU was onlangs te gast bij de Nierstichting en proefde dit fantastische gerecht. Imponeer je hele familie met dit fantastische ei-recept.

Officieel is Pasen een christelijk feest, maar wat heeft dat te maken met die eieren die we verstoppen in de tuin. Inderdaad: niets. Het christelijke Pasen is ‘stiekem’ steeds meer gaan draaien om het vieren van het voorjaar en het nieuwe leven. En zo kwamen de eieren, symbool voor het nieuwe leven, in dit feest. Dat we eieren verstoppen op de akkers volgt dit idee; het zou de akkers meer vruchtbaar maken.

Tot zover alle weetjes over Pasen en eieren. Over tot het belangrijke punt voor Pasen: welk gerecht met ei ga je maken? Gebakken ei, gekookt ei en roerei – die kennen we. Maar dit recept ken je vast niet. Prachtig om te zien, heerlijk van smaak en inspiratie voor al je gasten aan tafel. Wij kregen dit ei voorgeschoteld op de zoutloze paasbrunch van de Nierstichting en waren betoverd door hoe dit ei eruit zag en smaakte. We hopen dat iedereen er net zo van geniet als wij!

Vrolijk Pasen!

Gemarmerd ei in aardappelnestje met gewokte groenten

Ingrediënten voor gemarmerde eieren

4 hardgekookte eieren
1,5 liter water
1 scheut azijn
1 eetlepel lapsang souchong thee (Een Chinese thee-variant)
1 theelepel 5 spices poeder zonder zout
2 eetlepels kerriepoeder zonder zout
2 eetlepels ras el hanout zonder zout (in de supermarkt vind je die bij de kruiden van Jonnie Boer)
2 laurierbladen
1 scheut sesamolie

Werkwijze

Doe alle ingrediënten behalve de gekookte eieren in een pan en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken zodat de specerijen goed kunnen intrekken. Rol de eieren in een theedoek stevig over het aanrecht zodat er overal in de schaal kleine barstjes ontstaan. Leg de eieren in de vloeistof en laat ze zachtjes ruim 40 minuten doorkoken. Haal de eieren van de warmtebron en laat ze nog een dag in de marinade liggen voor gebruik.

Ingrediënten voor de aardappelnestjes

2 middelgrote aardappelen
100 gram gewassen spinazie
50 gram taugé
50 gram in ringen gesneden bosui
Kerriepoeder zonder zout
Eetlepels volle Griekse of Turkse yoghurt

Werkwijze

Was de aardappelen, je hoeft ze niet te schillen. Rasp ze goed met een rasp of keukenmachine. Verdeel de rasp in vieren. Maak vier ‘bergjes’. Laat deze bergjes een voor een rustig zakken in de frituurpan met een schuimspaan. Bak ze bruin op 175 graden. Wok de spinazie, de taugé en de bosui op smaak met kerriepoeder.

Serveren

Leg een lepel volle yoghurt op het bord en zet het nestje hier op. Vul de nestjes met de gewokte groente en zet het gepelde marmeren ei op de groente in het nestje.

Wist je dat

In ons land wordt Pasen twee dagen gevierd, maar er zijn ook landen waar het feest bijna een hele week duurt. In veel Zuid-Amerikaanse landen is het zelfs een heilige week!