<-- NIET ACTIEF -->

Ella Woodward lag maandenlang doodziek op bed door een zeldzaam syndroom. Medicijnen hielpen niet dus nam ze een drastisch besluit: enkel plantaardig eten en geen vlees, zuivel, geraffineerde suikers, gluten of bewerkte producten. Nu, medicijnvrij, voelt Ella zich beter dan ooit. gezondNU was bij de boeklancering van haar kookboek ‘Deliciously Ella’. “Gezond eten is echt niet alleen maar sla eten.”

In het snoezige café Lavinia in Amsterdam is de proeverij en boeklancering van Ella Woodward. Terwijl wij proeven van haar bietencarpaccio en heerlijke key lime pie, schuift de 24-jarige bescheiden Ella bij ons aan. Haar tweede boek ligt al bij de drukker, een derde staat al op de planning. Speciaal vanuit hometown London is zij een dag naar Amsterdam gekomen voor de vertaling van haar eerste boek: Delicously Ella. Hoe verklaart zij haar succes? “I really, really, really, don’t know”, zegt ze met een oprecht verbaasde blik.

Geen witte, maar bruine rijst

Ella veranderde haar leefstijl radicaal, zij had geen keus vertelt ze. Door haar Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom (POTS) steeg haar hartslag zomaar razendsnel. Hierdoor had ze continue hoofdpijn, maagpijn of sliep ze zo 16 uur op een dag. Toch raadt ze anderen aan om in kleine stapjes te veranderen. “Verander vanuit het positieve”, vertelt ze. “Eet je normaal witte rijst, ga dan nu bruine rijst eten. Het gaat er niet om dat je opeens van alles niet mag, dat maakt het veel te strikt en eng. Dat hoeft het helemaal niet te zijn. Al die kleine, positieve veranderingen zullen uiteindelijk een groot verschil maken.”

Gezond, snel én makkelijk

Het kookboek ‘Deliciously Ella’ opent met haar persoonlijke verhaal. Deze persoonlijke touch zie je door het hele boek. Ze vertelt wat zij van producten vindt, welke producten vaak in haar keukenkastjes staan en welke recepten favoriet zijn. Prachtige, kleurrijke foto’s vullen haar boek, waarin haar smakelijke, toegankelijke gerechten staan. Ella: “Mensen hebben een verkeerd beeld van een gezond eetpatroon, ze denken dat het veel tijd kost. Dat hoeft écht niet, je kan in tien minuten al een lekkere, gezonde maaltijd op tafel zetten!”

Op maandag 12 oktober houden wij op de redactie een vegandag. De recepten van Ella passen hier goed bij, al noemt zij zichzelf geen veganist. “Ik wil het laagdrempelig voor iedereen houden, er hoeft geen stempel op. Bovendien staat een veganistische leefstijl niet gelijk aan een gezonde leefstijl: je kan alsnog heel veel suikers eten. Voor mij draait het erom dat groente het grootste deel van je maaltijd wordt, niet je vlees. Ik wil laten zien dat gezond eten heel makkelijk en lekker kan zijn: het is echt niet alleen maar sla eten.”

Dat gezond (vegan!) eten snel kan, laat Ella zien met dit recept:

Chili met zwarte bonen en kidneybonen

4 personen | 15 minuten

Ingrediënten:

 • 2 geraspte wortelen
 • 2 teentjes knoflook
 • 600 gram passata
 • 50 gram tomatenpuree
 • 2 x 400 gram zwarte bonen
 • 400 gram rode kidneybonen
 • 1 jalapeño peper, fijngesneden en zonder zaadjes
 • 1 theelepel chilivlokken (voeg meer toe als je het extra pikant wil)
 • 200 gram bruine rijst

Bereiding:

 1. Bereid de rijst zoals is aangegeven op de verpakking. Ondertussen doe je de knoflook, wortelen, passata, tomatenpuree, jalapeño peper, beide soorten bonen en chilivlokken in een pan met wat zout en peper naar smaak.
 2. Laat dit 10 minuten al roerend koken, totdat alles goed warm en met elkaar gemengd is.
 3. Serveer de chili over de bruine rijst. Eet smakelijk!

Tip van Ella: maak hier extra van en vries het in, zo heb je altijd een heerlijke, vullende maaltijd voor als je geen tijd hebt.

Tekst: Jeanine Bakker

Koop bij bol.com