<-- NIET ACTIEF -->

Cardioloog William Davis beantwoordt 5 lezersvragen

Het boek Broodbuik is een bestseller. Maar het stelt ons ook voor nieuwe dilemma’s. Hoe doe je dat: een leven lang geen brood eten? Lezers van gezondNU kregen de kans vragen te stellen aan de cardioloog en auteur William Davis.
 

Geen brood: hoe houd ik dat vol?

Karin: In uw boek noemt u voorbeelden van mensen die enorm veel profijt hebben van een tarweloos voedingspatroon. Wat zijn de resultaten? En ik ben bang dat ik brood ontzettend ga missen, vooral op zondagochtend.

William Davis: “Bij de mensen die ik begeleid, merk ik dat hoe langer ze zijn gestopt met tarwe, hoe beter de resultaten zijn. De meerderheid voelt zich een stuk beter en wil niet meer terug. Je kunt hoofdpijn, spierpijn, diarree of huiduitslag krijgen als je ook maar een beetje tarwe binnen krijgt. Je kunt je ook misselijk voelen of een opgeblazen gevoel krijgen. Niet voor niets wordt er gezegd: ‘Pas op voor de machtige broodkruimel.’ De recepten die ik maak voor brood, pizza, muffins en koekjes zijn lekker en tevens gezonde vervangers voor eten dat je misschien zult missen als je stopt met tarwe. Dit soort recepten helpen je een tarweloos menu aan te houden zonder dat je het echt zult missen.”

Is het moeilijk om te stoppen met tarwe?

Fransien: Het lijkt mij heel ingewikkeld om te stoppen met brood eten. Ik ben immers opgevoed met het idee dat brood goed is. Wat is uw mening hierover?

William Davis: “Stoppen met tarwe is hetzelfde als stoppen met roken; het is lastig, maar de gezondheidsvoordelen wegen op tegen de nadelige effecten van tarwe. Het helpt dus echt om zelf brood, muffins en scones te maken zonder tarwe. Dit kun je van tevoren als je een keer niets te doen hebt, zoals op een zondagochtend als je niet aan het werk hoeft. Het zal niet lang meer duren (één of twee jaar) voordat we genoeg keuze hebben in de supermarkt.”

Geen tarwe maar kan ik wel spelt gebruiken?

Gonnie: Ik heb het prikkelbaar darmsyndroom en eet dus geen tarwebrood maar speltbrood. Hiervan wordt gezegd dat het beter is. Klop dat?

William Davis: “Spelt is een traditionele vorm van tarwe zonder genetische manipulatie. Hoewel het ongetwijfeld minder schadelijk is dan het soort tarwe dat we tegenwoordig binnenkrijgen, is het niet onschadelijk. Sinds we tarwe zijn gaan eten (zo’n tienduizend jaar geleden) hebben we gezondheidsproblemen, zoals ijzertekort en een slechter gebit. We hebben ons nooit helemaal aangepast aan het eten van granen. Net zo min we ons niet kunnen aanpassen aan de vele variaties die we maken. Al die andere jaren hebben we het zonder tarwe gedaan. Een tarweloos menu betekent dus dat we teruggaan naar een manier van eten waar we eigenlijk aan gewend zijn.”

Ik bak zelf mijn brood, is dat beter?

Els: Ik bak voor mezelf donker brood (gluten- en zuivelvrij), maar valt dit nu onder het ‘slechte’ brood eten of onder een gezond alternatief? (Ik moet er trouwens niet aan denken om altijd een salade te eten tussen de middag!)

William Davis: “Als je donker brood bedoelt dat is gemaakt van rogge, dan is het eigenlijk hetzelfde als tarwe. Rogge is een graan dat is geëvolueerd met tarwe, eigenlijk als een onkruid in tarwevelden. Tarwe en rogge zijn rassen die vele jaren zijn gekruist. Ook brood dat is gemaakt van glutenvervangende ingrediënten (rijstmeel, tapioca zetmeel of aardappelzetmeel) is onverstandig. Deze ingrediënten verhogen namelijk je bloedsuikerspiegel, zorgen voor vetophoping en veroorzaken diabetes, een verhoogde bloeddruk, hartziekten, kanker en dementie.”

Ik ben snel geïrriteerd na het eten 

Iris: Het klinkt raar, maar na het eten ben ik soms niet meer aardig. Ik ben kortaf en snel geïrriteerd. Na uw boek, zoek ik een relatie met wat ik heb gegeten. Zijn stemmingswisselingen na het eten bij u bekend? Ik ben overigens niet te dik!

William Davis: “Wat je hier beschrijft zijn typische reacties wanneer je opnieuw tarwe gaat eten. Je kunt je geïrriteerd voelen, spierpijn krijgen, last hebben van stemmingswisselingen of diarree en je boos en angstig voelen. Ik denk dat deze reacties ons er juist aan herinneren hoe giftig de tarwe is die we tegenwoordig eten.”