<-- NIET ACTIEF -->

Het is gezond, lekker en je hoeft er niet voor te kunnen koken: smoothies. Je kunt natuurlijk kiezen om gewoon sinaasappels en appels te gebruiken. Maar je smoothies worden gezonder en specialer met één van deze ingrediënten. gezondNU presenteert: vier ingrediënten die je smoothie naar een hoger niveau tillen.

1. Gember

Is het een takje? Of een knol? Nee, het is gember. Als je vaak last hebt van een opgeblazen buik, kan gember helpen. Er zitten veel enzymen in die de stoelgang, bloedsomloop en speekselaanmaak bevorderen. Hierdoor verteer je voedsel sneller.

Recept:

De combinatie wortel/gember is heerlijk in een smoothie, daarom dit recept: 200 gram wortelen, 1 geperste sinaasappel, 1 cm geraspte wortel, 1 glas water.

2. Boerenkool

Denk eens verder dan winterse stampotten. Boerenkool is namelijk een onverwachte vitaminebom. Het bevat meer vitamine C dan sinaasappels en is bron van vitamine K (belangrijk voor sterke botten) en antioxidanten. Zo bevat boerenkool per calorie meer ijzer dan rundvlees. En omdat er veel vezels in deze Hollandse kool zitten, is het ook goed voor de spijsvertering.

Recept:

De smaak van boerenkool is, voorzichtig gezegd, uitgesproken. Het is dus een kwestie van wennen, maar sommige ingrediënten kunnen de smaak wel verbloemen. Voor 2 glazen: 100 gram boerenkool, 2 bananen, 300 ml yoghurt.

3. Komkommer

Zestig procent van je lichaam bestaat uit komkommer – euh water. Omdat komkommer het meest hydraterende voedsel van de wereld is, hoort het zeker af en toe in een smoothie thuis. Het lest de dorst, werkt vochtafdrijvend en reinigt de darmen. Verwerk ook de (biologische) schil in je smoothie, voor sterke nagels en een mooie huid.

Recept:

Voor een vol glas: 100 gram komkommer, 1 banaan, 1 geperste sinaasappel, 250 ml water. Ook lekker met een blaadje munt.

4. Avocado

Het is misschien het laatste ingrediënt waaraan je denkt om in je blender te stoppen. Waarom eigenlijk? Avocado is een belangrijke bron van essentiële vetzuren voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Omdat het veel kalium bevat, helpt het je lichaam giftige stoffen wegspoelen zoals alcohol.

Recept:

Avocado maakt elke smoothie romiger en voedzamer. Deze smoothie smaakt naar chocolade:  1 rijpe avocado, 1 rijpe banaan, 2 el (rauwe) cacao, 1 el hazelnootpasta, 400 ml (hazelnoot)melk, snufje zout.

Lees meer over dit onderwerp