<-- NIET ACTIEF -->

Je kunt ze op een broodje doen, door de salade of in tortilla’s. Kiemen, zoals alfalfa en taugé, krijgen steeds vaker een plek in de koelkast. Een goed idee, want ze passen perfect bij een gezond voedingspatroon. Wat zijn de gezonde voordelen van kiemen? We zetten er drie op een rij.

Kiemen zijn volkoren zaden die net zijn begonnen te ontkiemen en worden geoogst voordat ze kunnen uitgroeien tot een plant. Om het zaadje te laten ontkiemen moet je de warme, het vocht en de tijdsduur goed krijgen om het zaadje open te laten barsten.

1. Meer voedingsstoffen

Het doel van het kiemproces is om het zaadje te laten denken dat het tijd is om een plant te worden, en dan op de pauzeknop te drukken. Het lijkt dat dit proces zorgt voor meer voedingsstoffen. Kiemgroenten bevatten namelijk relatief veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën, aldus het Voedingscentrum. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toeneemt ten opzichte van de oorspronkelijke zaden.

2. Kiemen zijn buikvriendelijk

Door granen of zaden te kiemen worden voedingsstoffen in feite makkelijker toegankelijk gemaakt voor de plant, en, zo blijkt, ook voor het menselijk lichaam. Het zaadje wordt als het ware voorverteerd door het kiemproces, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen in ons lichaam ook makkelijker verloopt na het eten van de kiemen.

3. Ze kunnen cholesterolverlagend werken

Kiemen, en vooral alfala, kunnen mogelijk een positief effect hebben op cholesterol, blijkt uit onderzoek. Dit verkleint op zijn beurt de kans op hart- en vaatziekten.

Let op: Alfalfa en linzenkiemen behoren tot de peulvruchten, net als taugé. Peulvruchten bevatten natuurlijke gifstoffen die verdwijnen bij verhitting. Verhit deze kiemen altijd kort voor je ze eet, daardoor verdwijnen de gifstoffen.

Weet jij nog wat gezond is en wat niet? Wat gezonde voeding vaak in de weg staat, is de tegenstrijdigheid van informatie. Hoe zie je tegenwoordig nog door de bomen het bos? gezondNU licht in deze rubriek een gezond voedingsmiddel uit die je in de supermarkt kunt vinden. Wat maakt dit eten een gezonde keuze?