Ondanks het slechte weer, toch nog nagenieten van de zomer? Dan zit er maar één ding op: ren naar de winkel voor de laatste aardbeien van dit seizoen. Zo breng je de zomer gewoon weer terug in je huis. We selecteerden drie originele recepten met aardbei – zo kan vandaag de verrukkelijke aardbeien-nazomer beginnen.

1. Ontbijt: rabarber-aardbeismoothie

Nodig: 1 doosje aardbeien, 4 stengels rabarber, 120 ml verse sinaasappelsap, 1 eetlepel honing.

Bereiding: een dag zonder smoothie, is een dag niet geleefd. Deze smoothie maak je extra gezond met rabarber. Snijd de rabarber eerst in kleine stukjes. Doe de rabarber samen met de sinaasappelsap in een klein pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur iets lager na het kookpunt. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten doorgaren. Voeg de aardbeien toe en gebruik een mixer of blender om het geheel egaal te maken. Breng de smoothie op smaak met wat honing.

2. Als brunch: aardbeienmascarpone

Nodig: 1 doosje aardbeien, 1 gevlochten brood, 2 g mascarpone, 1 limoen, 4 eieren, 1 cl melk, poedersuiker, 2 tl vanille extract.

Bereiding: machtig maar enorm lekker op een langzame ochtend is aardbeienmascarpone. Mix 2 gram mascarpone in een kom met 1 theelepel vanille, wat limoenrasp, limoensap en suiker. Dek de kom af en zet het nog even apart. Snijd dan alvast de aardbeien in schijfjes. Mix de eieren, de melk en de rest van het vanille extract ook in een schaal. Snijd het gevlochten brood in twee dikke plakken, haal een stukje vulling eruit – die ruimte gebruik je voor het mascarponemengsel. Dip het brood in de eieren-melkmix. Bak het brood 2 tot 3 minuten in de pan. Maak de mascarpone af met aardbeienschijfjes en poedersuiker.

3. Toetje: romige ricotta met aardbeien en frambozen

Nodig: 300 g aardbeien, 80 g frambozen, 100 g ricotta, 125 ml slagroom, 1 vanillestokje, 3 tl suiker.

Bereiding: voor de snoepers onder ons is er een romige ricotta met aardbeien en frambozen. Snijd een vanillestokje doormidden en schraap de binnenkant eruit met een mesje. Doe de slagroom in een maatbeker met het vanille extract. Voeg ook 2 eetlepels suiker hieraan toe. Klop met een mixer de room stijf en doe de ricotta erbij. Mix het geheel nog een paar seconden. Pureer de frambozen, ongeveer 8 aardbeien en 1 eetlepel suiker met een staafmixer. De overgebleven aardbeien snijd je in kleine stukjes. Verdeel dan de room, puree en de stukjes aardbei over 4 glazen. Geniet!