<-- NIET ACTIEF -->

Rineke Dijkinga is een orthomoleculair therapeut en natuurgeneeskundige met een missie: bewustwording dat natuur, voeding en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en mensen verleiden met de heerlijke smaak van echte voeding. Redacteur Gebke Verhoeven ging met haar in gesprek.

Wanneer kwam je op het idee om natuurgeneeskundig therapeut te worden?

Rineke Dijkinga: “Jaren geleden ben ik, met rugklachten, via via compleet wanhopig bij een natuurgeneeskundig arts terechtgekomen en die zei: ‘Weet jij dat rugklachten vaak veroorzaakt worden door een darmprobleem?’ Nee, natuurlijk wist ik dat niet. Ik moest anders gaan eten, ik kreeg allerlei kruiden voorgeschreven en ik dacht: hé, dit is leuk! Dit is precies wat ik zoek: met mensen bezig zijn en met de natuur. Er was geen twijfel meer, dit was het voor mij. Ik ben een opleiding voor natuurgeneeskundig en homeopathisch therapeut gaan volgen. Daarna ben ik verder gaan studeren, orthomoleculaire geneeskunde dit keer.”

Mensen zijn steeds bewuster met hun voeding bezig.

“Ja, en ik was natuurlijk een van de eersten die informatieve boeken schreef over voeding en gezondheid. Nu word je ermee overspoeld. Ik vind ook echt dat we tegenwoordig soms obsessief bezig zijn met voedsel. Alles moet koolhydraatarm, ketogeen, vegan, paleo en ik weet niet wat nog meer. Eten wordt daardoor zo ontzettend ingewikkeld gemaakt en als gezond eten één ding niet moet zijn, dan is het ingewikkeld. Ik krijg echter dagelijks vragen binnen van mensen die bijvoorbeeld geen sinaasappelen meer durven eten omdat er een of andere stofje in zou zitten. Er zijn mensen die zich geen raad weten als ze uit eten ‘moeten’ en dan misschien niet geheel E-nummervrij of biologisch kunnen eten. Kom nou toch op zeg, wat een orthorexisch gedoe!”

Wat is gezond eten volgens jou wél?

Voor mij moet gezond eten makkelijk zijn, lekker, onbewerkt, gevarieerd en altijd van dichtbij met respect voor dier, seizoen en natuur. Probleem is echter dat we tegenwoordig banger zijn om een paardenbloem in ons mond te stoppen (want stel je voor dat er een hond op heeft gepiest) dan om een bak met eten uit de supermarkt weg te werken waarin stoffen zitten die je in geen kookboek tegenkomt. We zijn zo ver van de natuur komen te staan dat we ook niet meer weten wat we wel en niet kunnen eten. En als we dat wel weten, dan hebben we vaak geen idee hoe we het kunnen klaarmaken of kunnen bewaren. Daar wil ik verandering in gaan brengen! Ik wil mensen begeistern. Ze niet alleen vertellen wat gezond is, maar ook laten zien hoe het groeit, wat voor gezonds je er allemaal mee kunt maken of hoe je het kunt bewaren.”

Meer lezen? Redacteur Gebke Verhoeven sprak uitgebreid met Rineke Dijkinga. In het meinummer lees je het volledige, interessante gesprek. Over haar jeugd, haar kijk op gezonde voeding en haar zorgen over de huidige voedingstrends. Benieuwd? Het meinummer ligt nu in de winkel en kun je hier bestellen.

Polaroid van Rineke Dijkinga
© Gijs Versteeg

Lees meer over dit onderwerp