<-- NIET ACTIEF -->

Snoepten we eerst verstandig met een appel, tegenwoordig wordt het pas echt verstandig als we superfoods eten. Chiazaad, goijbessen of tarwegras, allemaal producten vol gezonde voedingsstoffen. Toch stelde het Voedingscentrum dat superfoods niet zo super zijn. Is hun beschuldiging wel terecht?  

 
Nergens is zoveel controverse over als de vraag: wat is nu gezonde voeding? Eigenlijk een zinloze vraag – want elk mens kan met een beetje nadenken die vraag prima beantwoorden. Zo is een appel hartstikke gezond, maar niet als je een appelallergie hebt. En kool barst van de vitamine C, maar wie toch stiekem nooit kool eet, kan best honderd worden. 

Feit blijft dat gezonde voeding, de basis is van een goede gezondheid. En ook een feit: de producten die bekend zijn geworden onder de naam superfood, zoals chiazaad, maca en goijbessen, bevatten wel degelijk zeer gezonde voedingsstoffen waaraan we vaak een tekort hebben. Zo is chiazaad een bron van omega-3-vetzuren en vezels. In goijbessen zitten veel eiwitten en in tarwegras vitamines en mineralen. Uiteraard inhoudstoffen die je ook in andere voedselbronnen vindt, maar wel degelijk super.

Is super alleen maar marketing?

Toch kwam het Voedingscentrum deze week met een opvallend bericht in de media. Kort samengevat; de term superfoods is een marketingtruc en de gezondheidseffecten van de producten zijn onvoldoende onderbouwd. Daarnaast kan volgens het Voedingscentrum één voedingsmiddel niet alle belangrijke voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft.

Dat klopt uiteraard

Geen enkel voedingsproduct verenigt alle gezonde en goede eigenschappen. Tot zover geen nieuws. Hoogleraar Voeding en Gezondheid, Professor dr. Jaap Seidell zegt daarover in gezondNU 4: “Als je zoekt, schuilt er in elk voedingsmiddel een powerfood of een bedreiging voor de gezondheid. Over voeding is er niet één harde waarheid. Toch praten voedingsvoorlichters in oneliners. Maar je kunt niet zeggen: ‘Eet allemaal cholesterolarm of vetvrij. Daarmee doe je de realiteit te kort.” (Lees dit hele interview in gezondNU 4.)

“Een aardappel is ook een superfood”

Voedingsspecialist Ay Lin Kho benadert het anders: “Superfoods noem ik ‘wonderfoods’ – het zijn gezonde producten die altijd al gezond zijn geweest, maar waar we nu pas weet van hebben. Deze producten komen uit andere landen, zoals goji en acai bessen, en worden nu ineens een hype in het Westen. Ze kunnen deel uit maken van je eetpatroon.”

Haar stelling: kies je eigen superfoods. “Want wat zijn superfoods eigenlijk? Een aardappel vind ik bijvoorbeeld een superfood doordat het veel nutriënten bevat, terwijl er ook mensen zijn die het alleen als een koolhydraatbom bestempelen.”

Helemaal super en gezond dus die gojibessen en dat chiazaad uit Zuid-Amerika. Maar gewone blauwe bessen en lijnzaad van eigen bodem – net zo super. Maar ja, een mens wil variëren niet waar?