<-- NIET ACTIEF -->

Knapperig van buiten en zacht van binnen: kokosmakronen. Voor deze koekjes heb je weinig ingrediënten nodig en ze zijn zo klaar. Maar hoeveel kokos zit er in de kokosmakronen uit de supermarkt? En hoe maak je zelf deze koeken? gezondNU dook in de kokosmakronen en ging op onderzoek uit.

In de supermarkt vind je kokosmakronen in verschillende vormen: als een klein rond koekje of als een grote kans met een stuk eetpapier. De oorsprong van deze koeken is lastig te achterhalen. Wel weten we dat deze koekjes, met gat of zonder gat, in veel landen verkocht worden. In Denemarken kom je ze zelfs langs de weg tegen. Zelfgebakken, net uit de oven en met een blikje voor het geld er naast.

Eiwit over?

Voor veel recepten heb je alleen eigeel nodig, alleen wat doe je dan met het eiwit? Voortaan denk je dan meteen aan kokosmakronen, want hier kun je het overgebleven eiwit voor gebruiken. Als je geen zin hebt om direct te bakken, vries je het eiwit gewoon in. Zo kun je in één keer een hele bakplaat vol maken. Naast eiwit en de rasp van het gedroogde vruchtvlees van een kokosnoot, heb je voor deze koeken weinig nodig. Is het etiket van de koeken in de supermarkt dan ook zo kort en krachtig?

Hoeveel kokos zit er in kokosmakronen?

We doken de supermarkt in om het etiket van de kokosmakronen en –kransen te lezen. Hoeveel kokos zit er in één koek?

Kokosmakronen (Jumbo): 9,2 gram kokos per koek

Kokoskransen (Jumbo): 12,4 gram kokos per koek

Kokos rochers (Jumbo): 9,9 gram kokos per koek

Kokosmakronen (AH Basic): 9,1 gram kokos per koek

Kokoskransen in toefzak roomboter (AH): 18,6 gram kokos per koek (let op, deze koek is dubbel zo zwaar!)

Choco kokossterren (Plus): 12,9 gram kokos per koek

Kokosmakronen met roomboter (Plus): 23,8 gram kokos per koek (let op, deze koek is dubbel zo zwaar!)

Maak zelf gezondere kokosmakronen

Naast een beetje kokos, zitten er in de kokosmakronen uit de supermarkt nog veel meer ingrediënten. Zoals suiker, bloem en rijsmiddel. Gezondere kokosmakronen met minder ingrediënten maak je eenvoudig zelf:

Ingrediënten voor 6 kokosmakronen:

  • 3 eiwitten
  • 100 gram kokosrasp
  • scheutje vanille aroma en een beetje honing, maak het zo zoet als je zelf wil

Splits eerst de eieren. Doe het eiwit in een kom, voeg hierbij de honing en de vanille aroma. Klop het mengsel stijf. Schep de kokos door het mengsel en verwarm de oven voor op 180 graden. Je kunt van het mengsel kleine hoopjes maken op een bakblik of het in een cupcake vorm bakken. Je hoeft de vorm dan niet helemaal te vullen. Zet de kokosmakronen 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

Tip: Dip de koekjes als ze afgekoeld zijn in pure chocolade.

Tekst: Shirah Ipenburg