<-- NIET ACTIEF -->

Het is officieel: de gezondNU-lezer is gezonder dan de gemiddelde Nederlander! Althans… als het op vis eten aankomt. Terwijl de gemiddelde Nederlander eens in de twee weken vis eet, staat bij 65 procent van onze lezers elke week minstens een keer vis op het menu. En soms nog vaker. Zij komen daarmee dicht in de buurt bij het officiële advies van de Gezondheidsraad.

In samenwerking met het Nederlands Visbureau hield gezondNU onlangs een enquête over de visconsumptie. In totaal vulden 276 mensen deze enquête in. Voor ons een leuk moment om te kijken, is de gezondNU-lezer een grotere visfan dan de rest van Nederland? Ja, zo bleek dus. We vroegen ook waarom zij vis eten. Natuurlijk was het meest gegeven antwoord, dat zij vis lekker vonden. Maar op plek twee: vis is gezond (73%).

Vis is gezond voor je hart

Dat gezondheid een belangrijke reden is voor visconsupmtie, is terecht. Vis, vooral de vette soorten bevatten gezonde vetten zoals de omega-3-vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Het zijn vetzuren die een beschermende werking hebben voor hart- en vaten. Met name in vette vis (makreel, zalm, haring) zitten deze vetten. Daarnaast bevat vis vitamine A, D, B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Dat maakt vis ook onder andere goed voor de huid, ogen, groei, weerstand en botten. De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 450 milligram omega-3-vetzuren, wat neerkomt op twee keer in de week vis, waarvan één keer een vette vis.

Als vis zo gezond is, waarom eten we dan vlees?

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van vis, eten de meeste Nederlanders vooral vlees. Consumptiesocioloog Hans Dagevos schreef samen met Wim Zaalmink (beiden werkzaam aan Wageningen UR) een essay over de oorzaak van de geringe visconsumptie in Nederland. Zij stellen allereerst dat we veel vlees eten, omdat we nu eenmaal in een ‘vleescultuur’ leven. Maar ook de prijs en milieuoverwegingen spelen een rol.

Vis eten zonder lege zee

Het milieu is ook een zorg van de gezondNU-lezer, bleek uit de enquête. We vroegen of er ook negatieve kanten zitten aan het eten van vis. Het merendeel benoemt overbevissing. De Gezondheidsraad liet in 2011 weten dat eens per week vis ecologisch nadelig is, tenzij je kiest voor vissoorten die niet overbevist zijn of milieuvriendelijk worden gekweekt. Hiervoor bestaan de volgende keurmerken: het MSC-keurmerk is voor duurzame visserij en het ASC-keurmerk is voor duurzame viskwekerij. Dat betekent overigens niet dat een vis zonder keurmerk op onverantwoorde wijze is gevangen. Het Nederlands Visbureau geeft aan dat vrijwel alle vis in Nederland op een verantwoorde manier wordt gevangen, met aandacht voor mens, dier en milieu.

Graten en gepruts

Een andere reden om niet vaak vis op het menu te zetten, zijn de graten en het gepruts, kwam uit de enquête. Ook weet een vijfde deel van de respondenten niet goed hoe je vis moet bereiden. Een bekend probleem voor de rest van Nederland, want uit onderzoek van het Nederlands Visbureau blijkt dat dertig procent graag meer wil weten over het bereiden van vis.

Tekst Jeanine Bakker