<-- NIET ACTIEF -->

Koolhydraatarm eten volhouden? Dat kan soms een uitdaging zijn, zeker als je gewend was om veel koolhydraten te eten. Hoe voorkom je dat je terugvalt in oude gewoontes? We vroegen diëtist Harriët Verkoelen om tips.

Wie koolhydraatarm eet, eet meer vetten en eiwitten en minder … tja, koolhydraten. Hoewel het voedingspatroon in eerste instantie niet ontwikkeld is voor mensen met diabetes, wordt het wel steeds vaker door hen toegepast. Koolhydraatarm eten is vooral geschikt voor mensen die willen afvallen, volgens Harriët.

Waarom koolhydraatarm?

Als je minder koolhydraten eet, slingert je bloedsuikerspiegel minder. Bovendien teert je lichaam op vetverbranding, in plaats van suikerverbranding. En laat dat nu juist dé verbranding zijn waardoor je afvalt. Of je het nu vanwege je diabetes toepast, of graag een gezond figuur nastreeft, het valt niet altijd mee om koolhydraatarm te eten. We gaan in gesprek met diëtist Harriët Verkoelen met de prangende vraag: hoe houd je deze eetstijl vol?

Tip 1: Koolhydraatarm eten? Laat je niet misleiden

Harriët: “Denk eraan dat de voedingsmiddelenindustrie graag wil verkopen. Zij kunnen verkeerde boodschappen overbrengen om dit doel te realiseren, waardoor consumenten op het verkeerde been worden gezet. Commerciële partijen hebben er baat bij als consumenten denken dat ze veel koolhydraten nodig hebben of om je te laten denken dat bepaalde producten juist koolhydraatarm zijn. Laat je dus niet beïnvloeden door alles wat je hoort, ziet en leest.”

Tip 2: Maak het leuk

“Veel mensen denken dat het saai of moeilijk is om koolhydraatarm te eten. Maar dgaan ze daadwerkelijk koolhydraatarm eten, dan geven ze bij mij aan dat ze het eten juist lekkerder vinden. Ook vinden ze het vaak leuker om te koken. Dat is een mooie bijkomstigheid van koolhydraatarm eten: je gaat al gauw natuurlijker eten. Kies voor verse producten en lekkere, koolhydraatarme recepten. Je ziet vaak dat mensen het leuk beginnen te vinden als ze zich verdiepen in het voedingspatroon.”

Tip 3: Tel geen calorieën wanneer je koolhydraatarm eet

“Wil je afvallen? Focus je dan eerst op het eten van minder koolhydraten, in plaats van eten van minder calorieën. Door minder koolhydraten te eten, hoeft je lichaam minder insuline aan te maken. Insuline remt de vetverbranding. Maak je eenmaal minder insuline aan? Dan stimuleer je dus je vetverbranding. Voeding die rijk is aan vetten bevat weliswaar meer calorieën, maar je kunt ook langer teren op deze voeding. Dat komt doordat vetten meer verzadiging geven. Let er dus in eerste instantie op dat je minder koolhydraten binnenkrijgt, en kijk nog niet zozeer naar het aantal calorieën. Wanneer je het koolhydraatarme eten eenmaal in de vingers hebt, kun je kijken naar het minderen van je calorie-inname, vooral als het resultaat uitblijft. Door bijvoorbeeld kleinere porties te eten, minder vaak tussendoortjes te nemen of door te doseren met calorierijke producten.

Tip 4: Overweeg om te vasten

“Suikerverbranding (verbranding uit koolhydraten) gaat sneller dan vetverbranding. Bij suikerverbranding is bovendien je insuline hoog, omdat je koolhydraten hebt gegeven en insuline nodig is om je bloedsuikerspiegel weer stabiel te krijgen. Deze twee factoren zorgen ervoor dat je sneller trek krijgt in nóg meer koolhydraten. Het kan zelfs voorkomen dat je een uur na je koolhydraatrijke maaltijd weer honger hebt. Eet je minder koolhydraten en meer vetten en eiwitten, dan teer je langer op je voeding. Je hebt dus ook minder eetmomenten nodig, want je maakt veel minder insuline aan en eiwitrijke voeding vult beter. Overweeg daarom om minder eetmomenten op een dag te introduceren, bijvoorbeeld drie. Of wanneer je geen honger hebt in de ochtend – wat bij veel mensen het geval is – kun je je ontbijt uitstellen of zelfs overslaan. Geef jezelf wel de tijd om hieraan te wennen. Tijdens die paar uur ‘vasten’ verbrandt je lichaam vet. Blijf tijdens het vasten wel genoeg drinken.”

Tip 5: Kies slimme alternatieven

“Koolhydraatarm eten ingewikkeld? Nee hoor. Zo vervang je rijst gemakkelijk door broccolirijst of bloemkoolrijst. Of spaghetti door courgetti. Ook kun je meer eieren eten. Eieren vallen onder de superfood. Het gerucht dat je door eieren eten te veel cholesterol binnenkrijgt, is wat mij betreft een fabeltje. Simpele snacks? Ga voor mini Mozzarella, snoeptomaatjes, of augurkjes.”

Tip 6: Blijf dierlijke producten eten

“Steeds meer mensen eten vegetarisch of vegan. Ik adviseer om wel dierlijke producten te blijven eten. Zo zorg je voor meer variatie in je voedingspatroon en je krijgt automatisch meer gezonde vetten en eiwitten binnen. Let er ook op dat kant-en-klare vegan vleesvervangers veelal ongezond zijn. Ze zijn vaak sterk bewerkt (te weinig vitamine B12, veel zout, koolhydraten en bewerkte vetten) en leveren weinig voedingsstoffen op.”