<-- NIET ACTIEF -->

In Nederland eten we gemiddeld 20 kilo kaas per jaar, van mozzarella tot gatenkaas. Maar kun je niet goed tegen zuivelproducten of wil je minder dierlijke vetten eten? Dan hoef je gelukkig de kaas niet aan je neus voorbij te laten gaan. Kaas zonder zuivel is lekker én: je maakt het gewoon zelf. Ook ideaal voor veganisten!

Zo maak je kaas zonder melk

Op de redactie van gezondNU lopen veel kaasliefhebbers. Want zodra ik vertel dat we gemiddeld 20 kilo kaas per persoon per jaar eten, barsten de kaasverhalen los. “Ik eet veel meer, bijna een heel blok per week!” En: “Wat is niet lekker met kaas?” Tot: “Ik weet eigenlijk geen ander broodbeleg, kaas wordt niet klef en is altijd goed.” Maar wie (liever) geen zuivelproducten eet, maar toch wil genieten van een plakje kaas, moet iets meer moeite doen. Gelukkig maak je zuivelvrije kaas gewoon zelf!

Zuivelvrije smeltkaas (lekker op een tosti!)

Ingrediënten: 100 ml water, 2 theelepels gelatinepoeder (of agar agar), 4 eetlepels milde olijfolie, 1 theelepel zeezout, 3 eetlepels tapiocameel, 1 eetlepel edelgist, 1 theelepel appelazijn, 175 gr. gekookte groenten naar keuze.

Aan de slag: Het kost misschien iets meer tijd om deze ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Maar als je het eenmaal gevonden hebt, kun je genoeg experimenteren met je eigen kaas. Voor deze smeltkaas roer je eerst de gelatinepoeder door het water. Zodra de groenten gaar zijn, pureer je dit samen met de gelatine tot een gladde puree. Verwarm het samen met olijfolie, zout en het tapiocameel en blijf roeren. Breng het langzaam aan de kook en laat het dan twee minuten garen tot het mengsel glanst. Zet dan het vuur uit en roer er appelazijn en edelgist door. Schep het in een schaaltje en bekleed het met bakpapier. Laat het in de koelkast opstijven. Je kunt het ook koud eten!

Pesto kaas

Ingrediënten: twee handen verse basilicumblaadjes, 2 tenen knoflook, zwarte peper, 500 gram rauwe cashewnoten, 28 gram gelatinepoeder (of agar agar), 3 el citroensap, halve eetlepel olijfolie, 34 gram edelgist, 1,5 theelepel zout, halve theelepel uienpoeder, halve theelepel knoflookpoeder.

Aan de slag: Maak de pesto met de basilicumblaadjes, knoflook en peper. Maal de cashewnoten fijn in een keukenmachine. Doe 750 ml water in een pan en voeg de gelatinepoeder, breng het aan de kook en laat het vijf minuten rustig kopen. Voeg dan de overige ingredienten toe aan de gemalen cashewnoten, behalve de pesto, en maal het tot een dikke pasta. Haal de pan van het vuur en voeg cashewnotenmengsel toe. Roer het met een gladde massa met een garde. Roer dan de pesto door de kaas. Schep het in een schaal en laat het in ongeveer een half uur opstijven.

Kaastips:

  1. Lauwe schimmelkaas met andijvie, zo’n lekker vers groen blad en die hap je weg met blauwe schimmelkaas.
  2. Zachte kaas snijden is een crime. Het wordt een stuk makkelijker als je het mes even onder warm water houdt. Grote kans dat de plakjes kaas dan wel heel blijven.
  3. Maak je een kaasplateau, serveer daar dan ook fruit en/of vruchten bij. Dit ‘neutraliseert’ de smaak, zodat je alle verschillende kaasjes goed kunt proeven.