<-- NIET ACTIEF -->

In ons Gezonde lifestyle Eet-Adviesboek pleiten we voor een gezondere verhouding tussen de macrovoedingsstoffen: zeg wat vaker ‘ja’ tegen eiwitten/vetten en ‘nee’ tegen koolhydraten/suikers. Dit laatste betekent ook minderen met ‘knutselvoedsel’. Hiermee doelen we op hoogbewerkte voedingsmiddelen die alleen denkbaar zijn geworden door tussenkomst van de industrie.

Knutselvoedsel is vaak te herkennen aan de uitgebreide ingrediëntendeclaratie op het etiket. Hoe méér ingrediënten nodig zijn om een product te kunnen maken, hoe méér er is geknutseld met bijvoorbeeld conserveermiddelen, geur- en smaakstoffen (E-nummers) en kunstmatige zoetstoffen. Een voorbeeld zijn de ‘light’-producten, maar bijvoorbeeld ook margarine is een fabrieksmatig kunststukje.

Vooral veel tussendoortjes uit de winkel staan letterlijk stijf van de toevoegingen. Het is vulling, maar geen voeding. Kies daarom voor tussendoortjes die uw overgrootmoeder ook zou hebben herkend als voeding. Bijvoorbeeld fruit of noten, maar geen rare snacks met een waslijst aan ingrediënten.