Zijn we net bekend geraakt met quinoa, duikt er weer een nieuw graansoort op: freekeh. Maar wat maakt deze graansoort zo speciaal? Wij ontmaskeren de identiteit van freekeh: de nationaliteit, leeftijd, schuilnamen en zijn gezondheid. Plus een heerlijk recept voor een goed begin van het weekend.

Freekeh is een nieuwe graansoort – nog onbekend bij het grote publiek maar steeds vaker door ons gespot in de winkel. Het smaakt als tarwe, komt uit het Midden-Oosten en is een tikkeltje anders bewerkt.

Zusjes

Tarwe wordt natuurlijk niet plotsklaps freekeh. Dat gaat zo: de harde tarwe wordt onrijp geoogst en in de zon gedroogd. Vervolgens wordt het graan geroosterd en tegen elkaar aangewreven om ten slotte in kleine stukjes te worden gebroken. Het roosteren zorgt voor een nootachtige smaak. Plus: freekeh heeft een hoge voedingswaarde, doordat het onrijp is geoogst.

Pseudoniemen

Sta je in de supermarkt en kun je freekeh nergens vinden? Dat kan. Deze graansoort heeft namelijk een paar schuilnamen: frikey en farik. Zowel in Amerika als in Egypte staat freekeh regelmatig op het menu. Wat zo fijn is aan freekeh, je kunt het voor elk gerecht gebruiken. Zo kan het in een salade, soep, gehaktballetje, ovenschotel.

Lekker gezond

Behalve dat freekeh een fijne afwisseling is voor tarwe, heeft het nog meer voordelen. Freekeh:

  • heeft maar liefst vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en twee keer zoveel eiwitten als witte rijst.
  • helpt bij afvallen, vanwege de lage glycemische index.
  • verbetert je spijsvertering, door de aanwezige vezels.

Tafeltje dekje

Freekeh met flespompoen en spinazie (4 personen)

  • 1 flespompoen (butternut)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 200 gr freekeh
  • 1 sjalot
  • 400 gr spinazie
  • 150 gr gehalveerde cherrytomaten
  • olijfolie
  • zeezout
  • 100 gr geitenkaas/fetakaas, in stukjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. De pompoen kun je roosteren met schil en al. Verwijder wel de pitten en snijd ze in kleine stukjes. Plet de teentjes knoflook en doe ze samen met de pompoen en takjes rozemarijn in een bakblik. Sprenkel er een flinke scheut olijfolie over en strooi er wat zeezout over. Meng alles goed door elkaar met je handen en schuif het bakblik 30 tot 40 minuten in de oven.

Kook de freekeh ondertussen ongeveer 15 minuten, dan krijgt het een stevige bite. Laat het goed uitlekken en afkoelen. Hak de sjalot fijn. Verwarm een grote wok en fruit daarin de sjalot. Voeg de spinazie toe, laat dit kort slinken en breng op smaak. Zet daarna het vuur uit en schep er gehalveerde cherrytomaten door. Schep vervolgens ook de pompoen (zonder knoflook en takjes), freekeh en stukjes geitenkaas erbij. En klaar is je salade.

Tip: Voeg 3 eetlepels pompoen- en/of zonnebloempitten toe voor een lekkere bite.


Koken zonder pakje en zakjes, suiker, glutenvrij en bijna geen koemelk? Dit kookboek geeft je handvaten en lekkere recepten »