<-- NIET ACTIEF -->

Je wilt een gezond tussendoortje! Maar welke je moet ik kiezen tussen die verschillende maiswafels, speltwafels en rijstwafels? Eén met chocolade, een kaassmaak of een combinatie van spelt, gierst en rijst? Wat zijn de verschillen en wat zit er naast gepoft graan nog meer in de wafel? gezondNU duikt in de gepofte rijst.

Al tijdenlang eten we de rijstwafel. Ooit in de oudheid voor het eerst gemaakt in Aziatische landen, later overgevlogen naar het Westen te boek als gezond tussendoortje. En zo eten we hem ook: als broodvervanger met een plakje kaas, kaal tussendoortje tijdens een fikse wandeling of een barbecuerijstwafel als snack achter de televisie.

Gepofte rijst met snufje zout

Eigenlijk is de rijstwafel een simpele snack. Stop rauwe ingrediënten zout, beetje water en rijst bij elkaar, zoek de juiste hoeveelheid hitte en druk, pof de rijst en laat het samenkleven in een ronde mal – klaar!

Terug naar de fabrikanten, want daar halen wij tenslotte onze rijstwafels vandaan. De langkorrelige rijst die wij voornamelijk in Nederland eten, zit niet in een rijstwafel. Se korte kleverige rijstkorrel plakt veel beter aan elkaar. Wanneer ongekookte rijst onder hoge druk en fikse temperaturen staat, explodeert het vocht uit de kern van de korrel en ontstaat er net zoals bij popcorn een soort hoedje. Gepofte rijst. En hoe sneller de explosie, hoe beter de smaak. Als laatste stap in het proces worden de gepofte rijstkorrels samengedrukt, op juist formaat gesneden en een extra smaakje of dip aan toegevoegd: chocolade, yoghurt of kruidenmengsel.

Granen mais, gierst, spelt, boekweit, haver, quinoa en amarant duiken ook steeds meer op het etiket van rijstwafels. Vaak als toevoeging op hoofdingrediënt rijst of mais. En dan geldt in principe hetzelfde: graan + zout + water = granenwafel.

Wat voor gezonds zit er in een rijstwafel?

Vaak zit er in een rijstwafel zilvervliesrijst verwerkt. Het is één van de puurste en voedingsrijkste rijst. Nadat de rijstplanten zijn geoogst en gedorst, wordt de rijst alleen nog ontdaan van kaf, zand en steentjes. En het zilvervliesje zijn de vezels.

Bevat rijst nog meer gezonds? Ja. Koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen fosfor en kalium sluiten de rij. Maar zitten deze voedingsstoffen na het productieproces ook nog in de rijstwafel? Nee. Veel vitamines, vezels en eiwitten verdwijnen, de koolhydraten blijven over. 82% van de rijstwafel is nog koolhydraat.

Hoeveel graan zit er in een granenwafel?

Rijstwafel (naturel, Oké): bruine rijst, 0,2% zeezout
Rijstwafel (barbecue, Plus): 80% rijstwafel van zilvervliesrijst en mais
Rijstwafel (naturel, Zonnatura): 99,8 % zilvervliesrijst, zeezout
Maiswafel (naturel, Bio+): mais, zeezout
Speltwafel (Lima): 100% spelt, zeezout