<-- NIET ACTIEF -->

De ene suiker is de andere niet: essentiële suikers verschillen van witte suiker en zouden juist gezond zijn voor je lichaam. Wat zijn dit voor suikers? Waar zitten ze in en hoe werkt het? Deskundige Geiske de Ruig legt het uit. “Bij suikers denk je al snel aan ongezonde suiker in snoep en gebak, maar er zijn ook suikers die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid”, vertelt orthomoleculair geneeskundige Geiske de Ruig.

Essentiële suikers zijn een soort antennes op de buitenkant van onze cellen, die zorgen dat er informatie wordt overgedragen van de ene cel op de andere. Op die manier sturen suikermoleculen bijna al onze lichaamsprocessen aan. Ontbreken er suikers, dan verloopt die communicatie tussen cellen een stuk minder nauwkeurig en kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.

Hoe helpen suikers als je ziek bent?

De Ruig: “Bij verschillende ziekten is aangetoond dat ze gelinkt zijn aan tekorten in essentiële suikers. De cellen van het immuunsysteem kunnen andere cellen niet goed ‘lezen’ en herkennen. Daardoor worden lichaamseigen cellen voor ‘indringers’ aangezien en ten onrechte vernietigd.”

Waar zitten essentiële suikers in?

Ze zitten gewoon in voedingsmiddelen, maar (helaas) in voedingsmiddelen die wij in het Westen nauwelijks eten: shiitake, zeewier, aloë vera, kelp en kokosnoten. De Ruig: “Ze zitten ook in vruchten en groente die volledig door de zon zijn gerijpt. Het probleem is dat er meestal te vroeg wordt geoogst. Hoe je je best ook doet, het blijft lastig om via voeding voldoende suikers binnen te krijgen.”