<-- NIET ACTIEF -->

“We zien dat de schade aan het gebit door tanderosie fors toeneemt”, zegt Rob Barnasconi voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT). Het is voor hem reden aan de bel te trekken. “Het gebit is het enige van je lichaam dat niet uit zichzelf kan genezen”. De boosdoener? Verborgen zuren in ons eten en drinken.

Hoewel we allemaal weten dat suikers slecht zijn voor ons gebit omdat ze gaatjes veroorzaken, snoepen we veel en vaak. Zo bleek uit een onderzoekje dat onlangs werd gehouden dat bijna de helft (44 procent) van de Nederlanders elke dag op het werk snoept (onderzoek van de NationaleVacaturebank).

Maar niet alleen zoetigheid is een ‘gevaar’. Ons gebit wordt momenteel ook bedreigd door zuren. Hierdoor kun je gaatjes of tanderosie krijgen. Door tanderosie slijt het glazuur versneld. Glazuur beschermt je tanden tegen gaatjes. Is dit beschermlaagje eenmaal weg, dan zal je glazuur nooit meer terug komen en moet het worden gerestaureerd.

Net als bij schaatsen

Frisdrank en vruchtensap bevatten zuren die je glazuur aantasten. De smaak van een drankje hoeft nog niet eens iets te zeggen over de zuurgraad, want het gaat om zogenaamde ‘verborgen zuren’. Barnasconi: “Door de toediening van zoetstoffen heb je het niet door, maar zuur is erg schadelijk voor je tanden. Het is hetzelfde als bij schaatsen: eerst begint het te dooien, daarna begint het afschrapen van het ijs. Onder een vergrootglas zien we dat. Een permanente vulling wordt dan een steeds grotere vulling.”

Candyspray en zure matten

Als je weinig speeksel hebt, heb je meer kans op tanderosie. Speeksel beschermt je gebit. “Speeksel neutraliseert en stabiliseert ons gebit. Des te zuurder je eten of drinken is, des te meer schade er ontstaat aan je tanden en kiezen.”

Een van de ergste snoepjes? Candyspray. “Ik zie wel eens kids die een zure mat in hun broekzak hebben – de naam zegt het al. Sommige kinderen hebben candyspray op zak. Candyspray is zoet en zuur door elkaar. Ga maar eens na hoe schadelijk dat is voor je gebit als je de hele dag door blijft sprayen, zeker voor een kindergebit.”

6 tips: zo houd je een gaaf gebit

Niet alleen is het belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan, tussendoor kun je ook een aantal dingen doen om je tanden te verzorgen:

  • Neem maximaal twee snoepmomenten per dag en beperk het aantal eetmomenten tot zeven keer per dag.
  • Ga voor melk, water of thee in plaats van vruchtensap of fris. Heb je toch erg veel zin in een glaasje jus? Drink dan regelmatig water tussendoor. Of drink met een rietje!
  • Probeer zure drankjes snel door te slikken, zodat het zuur minder lang in je mond blijft. Drink ook geen frisdrank of vruchtensap vlak voordat je naar bed gaat, want dan geef je de zuren de hele nacht de tijd om je gebit aan te tasten.
  • Gebruik een zachte, het liefst een elektrische tandenborstel. Elektrisch poetsen is effectiever.
  • Koop een tandpasta die fluoride bevat. Fluoride maakt het glazuur van je tanden harder.
  • Poets je tanden minimaal een uur nadat je iets gegeten of gedronken hebt. Vlak na het eten is je glazuur op z’n zachtst.